Jump to content
Sign in to follow this  
Bartkii

Receptura na Ciemne

Recommended Posts

Witam,

Jeszcze nie skończyłem z brew-kita a już chce coś działać z zacieraniem...

Ino chciałbym jako pierwsze piwo coś w stylu EIRE NOTECKIE z browaru z Czarnkowa.

Pomóżcie złożyć jakąś recepturę do kupy. Będę wdzięczny.

Tyle że stara irlandzka receptura i że napewno jakiś ciemny słód...ale to wy też pewnie wiecie...

Właśnie jedno pije i jest świetne. Od jakiegoś czasu je kupuje i to mój faworyt.

Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam,

Jeszcze nie skończyłem z brew-kita a już chce coś działać z zacieraniem...

Ino chciałbym jako pierwsze piwo coś w stylu EIRE NOTECKIE z browaru z Czarnkowa.

Pomóżcie złożyć jakąś recepturę do kupy. Będę wdzięczny.

Tyle że stara irlandzka receptura i że napewno jakiś ciemny słód...ale to wy też pewnie wiecie...

Właśnie jedno pije i jest świetne. Od jakiegoś czasu je kupuje i to mój faworyt.

Dzięki.

A czo Browar w Czarnkowie na wspólnego z Irlandią ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raczej ci się nie uda podrobić receptury, ale wejdź sobie na wiki w zestawienie stylów wg BJCP i sprawdź do czego ci to najbardziej pasuje i poszukaj receptury w internecie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A czo Browar w Czarnkowie na wspólnego z Irlandią ?

Zapewne nic ino receptura może zapożyczona, coś zmienione...tylko to wyczytałem że irlandzka receptura.

jaka receptura? :D

Znajdź recepturę na Dunkela i już.

Tak właśnie czytałem Munich Dunkel... tak jakby się zgadzało. Chyba spróbuje.

Recepturę też znalazłem:

 

7 lbs. - Pilsner Malt

3 lb. - Munich Malt

1/4 lb. - Crystal Malt (120L)

1/4 lb. - Chocolate Malt

Hop Schedule (15 IBU)

 

1 oz - Tettnanger (60 Min.)

1/2 oz - Tettnanger (30 Min.)

1/2 oz - Tettnanger (10 Min.)

Yeast:

Wyeast Bavarian Lager (2206) - 1800 ml starter

 

Mash/Sparge/Boil

 

Mash at 152° to 154° for 60 min.

Alternately, you could do a Step Mash with rests at 122° and 154°

Sparge as usual

Boil for 60 minutes (remember to compensate your water if you normally do 60 min boils)

Cool and ferment/lager at about 50°

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dunkel najbardziej by pasowało według mnie a później trzeba już dojść metodą prób i błędów :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bartkii, tylko zwróć uwagę, że ta receptura bazuje na drożdżach dolnej fermentacji (8-14°C), więc upewnij się, że posiadasz odpowiednie warunki by to piwo fermentować.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czyli Noteckie Ciemne 'Eire' to styl Munich Dunkel?

Można tak powiedzieć, ciut słodki dunkel :( Bo na pewno nie ma to nic wspólnego z irlandzkimi stylami...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eire jest dosładzane, więc trudno zrobić go w domu.

Bardziej widziałbym Schwarzbier jako styl wyjściowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poszukuję receptury na piwo ciemne- ostatnio piłem Staropramen Cerny Lezak i mi zasmakowało. Nie wiem w jakim stylu to jest piwo- dopiero próbuję z ciemnymi. Szukam receptury na piwo o dość mocnym zapachu karmelowym z nutami kawowymi raczej słodkie, delikatna goryczka i niezbyt duża moc- coś na letnie wieczory. Nie podchodzi mi Stout- wszystkie które piłem były zbyt wytrawne, raczej gorzkie. Lubię słodkie ciemne piwa. Bedę miał gestwinę po S-23 - robie na nich właśnie pilsnera. W jakim stylu szukać przepisów aby wyszło coś podobnego do Staropramena - może troch słodsze na dolniakach? Chcę chmielić Perle lub Spalt- takie mam aktualnie w zapasach.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam,

Ino chciałbym jako pierwsze piwo coś w stylu EIRE NOTECKIE z browaru z Czarnkowa.

Właśnie jedno pije i jest świetne. Od jakiegoś czasu je kupuje i to mój faworyt.

Dzięki.

Do niedawna mogło smakować.

W piątek nie wypiłem 0,33. Jakaś tragedia. Woda przechlorowana, albo ja przewrażliwiony.

Sam warzę na kranowej ale podgrzewam i wącham. Nie cierpię chloru.

Oby to przypadek.

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tmave:

http://www.piwo.org/forum/t4121-Tmave-Bohemskie-Ciemne-.html

Ale jak faktycznie chcesz coś słodkiego to spróbuj milk stouta i nie żałuj laktozy.

Też myślałem o Milk Stoucie- tylko że trzeba go zrobić na górniakach. Czy ktoś próbował fermentować go na dolniakach ?

możesz sobie zrobić jak ci się podoba,nie przejmuj się tymi zaleceniami,będzie miało inny charakter,ale pewnie będzie dobre,może nawet lepsze niż na górnych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mojej żonie smakuje Czerwony Smok z Fortuny i w coś takiego będę celował w najbliższym sezonie lagerowym.

 

Po tegorocznym ciemniaku (miało być tmave i nie wyszło) wiem, że 150g carafy III special to za dużo na 20l piwa żeby nie było zbyt mocno spalone, tak że pewnie skończy się na 100g jakiejś czekoladowej I albo II special. Do tego pewnie z 10% caramunich, trochę jaśniejszego karmelowego (razem z 500-600g karmelowych) i duuużo monachijskiego. Chmielenie głównie na goryczkę, tak pod 25 IBU i powinno być dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.