Jump to content

Polska Imperial IPA


 Share

Recommended Posts

Zakupiłem zestaw z piwoszarni. Z tego co widzę zgodnie przepisem wyjdzie kosmiczna goryczka ponad 100 IBU.  Nie zalezy mi na tym :).

Skład zestawu Imperial Polska IPA:

- słód Pale Ale Strzegom - 6,5 kg
- słód karmelowy 150 - 0,5 kg
- chmiel Lubelski (PL) - 50 g
- chmiel Sybilla (PL) - 50 g
- chmiel Marynka (PL) - 50 g
- chmiel Iunga (PL) - 50 g
- trawa cytrynowa - 20g

 

Dodatkowo mam luzem kupione chmiele cascade, magnum i chinook.  Głownie chodzi mi o dosyć mocne piwo 7-9 %. Niezbyt gorzkie, tak do 50 IBu. Bardziej wyróżniające sie słodkością cytrusów.  Takie powiedzmy Cornelius Hazy IPA. Ktoś coś doradzi, z tymi chmielami, które na goryczkę, na smak ?? Jak zmienić recepturę ?  Moze jakies skórki pomarańczy dodać ?. P.S. to moja pierwsza warka, nie będąca brewkitem, wiec jestem zielony :)

Edited by pkaz
Link to comment
Share on other sites

Słodyczy cytrusów z tych chmieli w sumie raczej nie uzyskasz. Goryczkę do poziomu 50 IBU musisz policzyć w kalkulatorach - w stopce mam trzy, jest ich wiele więcej.

Dla mętności przydałyby się płatki zbóż i specjalne drożdże - najlepiej gęstwa dla takiego BLG. Skoro robiłeś dotychczas brewkity to może masz coś w lodówce zachowane? Jeśli nie masz zrób małe piwo najpierw i użyj gęstwy do tego mocnego.

Na 60 minut dałbym Iungę, Cascade i Chinooka na ostatnie minuty, nie wiem jedną - dwie, wyłączenie palnika, chłodzenie.

Nie wiem co więcej można powiedzieć poza czytaj na forum tematy o Hazy IPA i powodzenia!

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 21.06.2022 o 12:59, zasada napisał:

Słodyczy cytrusów z tych chmieli w sumie raczej nie uzyskasz. Goryczkę do poziomu 50 IBU musisz policzyć w kalkulatorach - w stopce mam trzy, jest ich wiele więcej.

Dla mętności przydałyby się płatki zbóż i specjalne drożdże - najlepiej gęstwa dla takiego BLG. Skoro robiłeś dotychczas brewkity to może masz coś w lodówce zachowane? Jeśli nie masz zrób małe piwo najpierw i użyj gęstwy do tego mocnego.

Na 60 minut dałbym Iungę, Cascade i Chinooka na ostatnie minuty, nie wiem jedną - dwie, wyłączenie palnika, chłodzenie.

Nie wiem co więcej można powiedzieć poza czytaj na forum tematy o Hazy IPA i powodzenia!

 

 

 

Hm moze zastąpię któryś chmiel duża ilością citry?  Zależy mi na mocnym piwie z dominującą przewaga słodkości z cytrusów,  nie kwaśnym posmakiem, czy bardzo dużej goryczce.  

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłbym tak, aby finalnie zrobić tak jak chcesz: zatarłbym 15 min w nie wyższej jak 65°C wsypując słody w tej temp. i podniósł do 72°C i tu przetrzymał 40 min. Wygrzew 10 min. Citrę sypnąłbym na wyłączenie palnika i tak schładzał. Na ostatnie 15 min Iungę, da smak cytrusów na pierwszym planie i odczuwalną, nieostrą  goryczkę. Na zimno Simcoe tak 10g/l

Edited by smola
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.