pkaz Posted June 21 Share Posted June 21 (edited) Zakupiłem zestaw z piwoszarni. Z tego co widzę zgodnie przepisem wyjdzie kosmiczna goryczka ponad 100 IBU. Nie zalezy mi na tym :). Skład zestawu Imperial Polska IPA: - słód Pale Ale Strzegom - 6,5 kg - słód karmelowy 150 - 0,5 kg - chmiel Lubelski (PL) - 50 g - chmiel Sybilla (PL) - 50 g - chmiel Marynka (PL) - 50 g - chmiel Iunga (PL) - 50 g - trawa cytrynowa - 20g Dodatkowo mam luzem kupione chmiele cascade, magnum i chinook. Głownie chodzi mi o dosyć mocne piwo 7-9 %. Niezbyt gorzkie, tak do 50 IBu. Bardziej wyróżniające sie słodkością cytrusów. Takie powiedzmy Cornelius Hazy IPA. Ktoś coś doradzi, z tymi chmielami, które na goryczkę, na smak ?? Jak zmienić recepturę ? Moze jakies skórki pomarańczy dodać ?. P.S. to moja pierwsza warka, nie będąca brewkitem, wiec jestem zielony Edited June 21 by pkaz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 21 Share Posted June 21 Słodyczy cytrusów z tych chmieli w sumie raczej nie uzyskasz. Goryczkę do poziomu 50 IBU musisz policzyć w kalkulatorach - w stopce mam trzy, jest ich wiele więcej. Dla mętności przydałyby się płatki zbóż i specjalne drożdże - najlepiej gęstwa dla takiego BLG. Skoro robiłeś dotychczas brewkity to może masz coś w lodówce zachowane? Jeśli nie masz zrób małe piwo najpierw i użyj gęstwy do tego mocnego. Na 60 minut dałbym Iungę, Cascade i Chinooka na ostatnie minuty, nie wiem jedną - dwie, wyłączenie palnika, chłodzenie. Nie wiem co więcej można powiedzieć poza czytaj na forum tematy o Hazy IPA i powodzenia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkaz Posted June 22 Author Share Posted June 22 W dniu 21.06.2022 o 12:59, zasada napisał: Słodyczy cytrusów z tych chmieli w sumie raczej nie uzyskasz. Goryczkę do poziomu 50 IBU musisz policzyć w kalkulatorach - w stopce mam trzy, jest ich wiele więcej. Dla mętności przydałyby się płatki zbóż i specjalne drożdże - najlepiej gęstwa dla takiego BLG. Skoro robiłeś dotychczas brewkity to może masz coś w lodówce zachowane? Jeśli nie masz zrób małe piwo najpierw i użyj gęstwy do tego mocnego. Na 60 minut dałbym Iungę, Cascade i Chinooka na ostatnie minuty, nie wiem jedną - dwie, wyłączenie palnika, chłodzenie. Nie wiem co więcej można powiedzieć poza czytaj na forum tematy o Hazy IPA i powodzenia! Hm moze zastąpię któryś chmiel duża ilością citry? Zależy mi na mocnym piwie z dominującą przewaga słodkości z cytrusów, nie kwaśnym posmakiem, czy bardzo dużej goryczce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted June 22 Share Posted June 22 (edited) Zrobiłbym tak, aby finalnie zrobić tak jak chcesz: zatarłbym 15 min w nie wyższej jak 65°C wsypując słody w tej temp. i podniósł do 72°C i tu przetrzymał 40 min. Wygrzew 10 min. Citrę sypnąłbym na wyłączenie palnika i tak schładzał. Na ostatnie 15 min Iungę, da smak cytrusów na pierwszym planie i odczuwalną, nieostrą goryczkę. Na zimno Simcoe tak 10g/l Edited June 22 by smola Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted Monday at 12:17 PM Share Posted Monday at 12:17 PM W dniu 23.06.2022 o 00:45, smola napisał: Na ostatnie 15 min Iungę, da smak cytrusów na pierwszym planie i odczuwalną, nieostrą goryczkę. Iunga tak potrafi ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted Monday at 01:04 PM Share Posted Monday at 01:04 PM 46 minut temu, lechu555 napisał: Iunga tak potrafi ? Ja słyszałem o ananasach po whirpoolu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted Monday at 02:19 PM Share Posted Monday at 02:19 PM 2 godziny temu, lechu555 napisał: Iunga tak potrafi ? tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.