Jump to content
Sign in to follow this  
earl

Wydłużona fermentacja burzliwa

Recommended Posts

Witam ,

 

Właśnie na burzliwej fermentuje Pale Ale .Z powodu problemu z ostatnimi warkami postanowiłem ograniczyć kontakt z fermentującą brzeczką do minimum. W związku z tym nie robię cichej , ale zostawiam wszystko w jednym fermentatorze . Chciałem sie zapytać czy taka fermentacja powinna trwać około 3 tygodni ( 1 tydzien burzliwej i 2 "cichej") ? Zastanawia mnie jeszcze czystość takiego procesu? Czy należy na przykład wymienić pokrywę fermentatora na nową , zdezynfekowana? Albo wodę w rurce?

 

Pozdrawiam

 

Ps warka z zacieraniem.

Edited by earl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli piwo obecnie nie jest zainfekowane i podczas butelkowania też niczym nie zakazisz to długość burzliwej jest nie istotna. Oczywiście chodzi o zakażenie a smak... smakosze wyczują.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi o to , że smak się pogorszy ? Wydaje mi się , że kilka osób na forum z powodzeniem stosuje tą metodę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niewiem czy dobrze jest zostawiac z powodu osadu po fermentacji w gornych obrzezach fermentatora czy po jakims czasie niezrobi sie z tego cos zlego?

Jednoczesnie jesli bedzie szczelnie zamkniety bez doplywu powietrza to nic niepowinno sie wytwozyc.

Chyba najlepsza zasada jest zostawic piwo w spokoju.

Rozwin temat co bylo z ostatnimi warkami.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę odbiegnę od tematu. Piwo siedzi już od 18,09, ostatnio mierzyłem °Blg w poniedziałek było 1,012. Od fermentowało z około 1,048. od tamtej pory coś tam bulkało co jakiś czas , dzisiaj znowu biorę próbkę °Blg takie samo. Ale nadal co jakiś czas słychać jedno bul :D miałem nadzieje, że już niedługo koniec, parę dni i do butelek. Czy to znaczy że fermentacja się skończyła ? Czy podnieść testowo temperaturę na kilka dni jeszcze?

 

 

PS. drożdże US-05

Edited by earl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :D

 

W piwie, po fermentacji jest rozpuszczony dwutlenek węgla i to on się uwalnia. Jeżeli gęstość się nie zmienia to przelej piwo na cicha fermentację albo do butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.