Jump to content
Sign in to follow this  
Shooter

Zamiennik płatków pszennych.

Recommended Posts

Poszukuję zamiennika płatków pszennych dla Witbier. Wiem już, że może to być pszenica niesłodowana prawdopodobnie zamienna 1:1 (czy śrutować?). Co myślicie o otrębach pszennych tanich i bardzo łatwo osiągalnych w młynach i na targowiskach jako składnik pasz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli masz dostęp do pszenicy niesłodowanej to będzie to najbardziej naturalny zamiennik. Oczywiście ześrutować.

Ew. możesz poszukać w sklepach kutii.

Otręby zdecydowanie nie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za odpowiedzi, prawdopodobnie wypróbuję kilka pomysłów szczególnie z kaszą (odpadnie śrutowanie ;)).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Otręby to chyba tylko łuska (?)

 

Pszenicę należy śrutować; ależ to jest robota!

Przy śrutowaniu niesłodowanego owsa, pszenica się kryje :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

W orginale Witbier ma w składzie niesłodowaną pszenice. Jeżeli nie masz dostępu do pszenicy, a masz otręby nic nie stoi na przeszkodzie abyś użył mieszaninę otrąb z mąką pszenną - otrzymasz coś w rodzaju drobniej ześrutowanej pszenicy. Wiele osób używało dodatku mąki pszennej do Witbiera, ale myślę, że dodanie mąki z otrębami ułatwi filtracje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W orginale Witbier ma w składzie niesłodowaną pszenice. Jeżeli nie masz dostępu do pszenicy, a masz otręby nic nie stoi na przeszkodzie abyś użył mieszaninę otrąb z mąką pszenną - otrzymasz coś w rodzaju drobniej ześrutowanej pszenicy. Wiele osób używało dodatku mąki pszennej do Witbiera, ale myślę, że dodanie mąki z otrębami ułatwi filtracje.

Oczywiście myślałem o mące 1000,czyli z pełnego przemiału,taka jest trudno dostępna :(

Kup najgorszą,pewnie 650 to dostaniesz od ręki i zmieszaj w proporcjach:65% mąki i 35% otrąb,jak kupisz 500 to odpowiednio pół na pół.

Ja osobiście zawsze stosuję niesłodowaną pszenicę,efekt jest niezły,nie tylko moim zdaniem :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

zadam pytanie może nie do końca na temat ale co to jest mąka 1850??

rozumiem że oznaczenie 400, 600 etc oznacza ile mąki uzyskuje się z 1000 jednostek ziarna.

ale jak z 1000 uzyskać 1850??

Share this post


Link to post
Share on other sites
zadam pytanie może nie do końca na temat ale co to jest mąka 1850??

rozumiem że oznaczenie 400, 600 etc oznacza ile mąki uzyskuje się z 1000 jednostek ziarna.

ale jak z 1000 uzyskać 1850??

Pełny przemiał+ dodatek otrąb-w 1850 kg mąki jest dodatkowo 850 kg otrąb.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też znalazłem pszenne i owsiane a także gryczane i jęczmienne jakby ktoś chciał eksperymentować. Znalazłem w końcu na forum, gdzie szukać i przetrząsnąłem regały w moim Lewiatanie. Niemniej przetestuję śrutę pszenną zakupioną w zeszłym roku na ryby :D.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ostatnio robiłem wita na orkiszowych, ale orkisz to przecież odmiana pszenicy. Wynik całkiem pozytywnie mnie zaskoczył.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupiłem na targu pszenicę, ale coś mi się nie podoba. Ma taki zbutwiały zapach: ściółkowy, grzybni.

 

Waham się, czy ją użyć, czy ten zapach nie przejdzie do piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kupiłem na targu pszenicę, ale coś mi się nie podoba. Ma taki zbutwiały zapach: ściółkowy, grzybni.

 

Waham się, czy ją użyć, czy ten zapach nie przejdzie do piwa.

Lepiej nie, szkoda pracy...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Płatki pszenne kup i po sprawie.

Problemem jest ' date='że nie wszędzie są dostępne :)[/quote']

Ja z powodzeniem stosuję kaszę mannę, bez problemu można kupić w prawie każdym sklepie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Kupiłem na targu pszenicę, ale coś mi się nie podoba. Ma taki zbutwiały zapach: ściółkowy, grzybni.

 

Waham się, czy ją użyć, czy ten zapach nie przejdzie do piwa.

Coder , grzejesz już w domu?

Jeśli tak daj ją na kaloryfer na kilka dni i znowu powąchaj jak pachnie.

 

Tak jak pisał Mateos - ja także stosuje kaszę manny, o dziwo najtańszą znalazłem w InterMarche 1 kg za 2,3 zł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.