Jump to content
scooby_brew

Fermentator stozkowy - warto czy nie?

Recommended Posts

Zastanawiam sie ostatnio nad budowa fermentora stozkowego. Sa one tu drogie, kilkaset $ plus, ale mysle ze byloby to latwe do budowy - zwlaszcza z plastiku. Zastanawiam sie czy warto, czy to w jakis sposob mi pomoze w procesie warzenia czy tez nie ma roznicy?

426860.jpg

 

Widzialem gdzies na forum australijskim, ktos zbudowal fermentor stozkowy z ogromnego lejka, ktory dolaczyl pod fermentator z plastikowego wiadra :)

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

Tak się Scooby zastanawiam, bo deklarujesz, że uwarzyłeś 200-300 warek (+/- 30% :rolleyes:) i nie wiesz na czym polega fermentacja w zbiorniku cylindryczno-stożkowym???

 

Odpowiadając, po pierwsze pomogłoby w procesie fermentacji, a nie warzenia. A po drugie piszę w trybie przypuszczającym, ponieważ zwykle zbiornik taki powinien być sporo wyższy niż szerszy i mieć odpowiednią pojemność. Spotkałem się z opinią, że objętość 500 L. jest takim minimum aby móc przeprowadzać fermentację burzliwą i leżakowanie piwa w tym samym zbiorniku. Przy mniejszych objętościach, a chyba mówimy o domowych warkach 20 L., pozostałbym przy tradycyjnym sposobie fermentacji i obciągu piwa na leżakowanie. Obawiam się, że przy tak niewielkiej obiętości, nie uzyskałbyś efektu przyspieszonej (bardziej efektywnej) fermentacji burzliwej, a i odbiór drożdży byłby niedokładny, w związku z czym, zbyt duża ich ilość pozostawałaby na czas leżakowania i miała niekorzystny wpływ na bukiet piwa.

 

Ale mogę się mylić :)

 

Pozdrawiam

Raf.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozmawialem wczoraj w klubie na temat fermentora stozkowego z dwoma kolesiami ktorzy to uzywaja. Jeden byl z zakupu zadowolony, chociaz niezbyt entuzjastyczny. Kupil plastikowy fermentor stozkowy za $150. Przyznaje, ze potrzeba miec co najmniej 3 fermentory, aby to mialo wiecej sensu. Drugi sam sobie zbudowal 4 ze stali nierdzewnej i twierdzi, ze ten system mu dziala swietnie. Po tygodniu fermentacji usuwasz drozdze z dolu (ciasto) i uzywasz je do nastepnej warki i nie musisz przesuwac warki do cichego fermentora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od 3 sezonów używam kilku tanków stożkowych ze stali KO. Jestem z nich bardzo zadowolony, ale o obciągu drożdży po burzliwej fermentacji możesz zapomnieć. Drożdże ładnie schodzą do stożka, jednak mimo zaworu 1,5" można wyciągnąć jedynie kilka % drożdży.

Po zakończonej fermentacji burzliwej obstukuje tank gumowym młotkiem, aby drożdże ze scianej zsunęły się na sam dół. Stożek pomaga dopiero przy końcowym obciągu do rozlewu. Zaworem z regulacją wysokości poboru i

obciągamy piwo do samych drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Od 3 sezonów używam kilku tanków stożkowych ze stali KO. Jestem z nich bardzo zadowolony, ale o obciągu drożdży po burzliwej fermentacji możesz zapomnieć.

W takim razie jaką mają przewagę nad zwykłym fermentorem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. szybsza fermentacja (brzeczka przy 8-10°C i odpowiedniej ilości drożdży kotłuje się)

2. nie muszę fermentować w 4-6 wiadrach

3. nie robie obciągów - przy wiadrach i obciągach sporo drożdży się przedostawało do obciąganego piwa

4. nie widzę różnicy w jakości piwa dojrzewającego nad osadem drożdżowym, który jest zgromadzony tylko i wyłącznie w stożku

5. możliwość poboru drożdży do kolejnej warki praktycznie w każdym momencie fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tzn wesoly polecasz zbudowanie 20l plastikowego fermentora stozkowego czy nie? Wpadlem na pomysl ze mozna by to zbudowac latwo i tanio z 20l+ butli do wody; wystarczy tylko odwrocic dogory nogami. Za $12 bede mial butle (i 5gal wody).

 

H2O_Bottle_fivegal_nohandle.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zły kąt stożka. Powinno być 65-70*. Do tego za mała pojemność. Moim zdaniem minimum to 70-100l. Nie warto.

Fotki mojej warzelni gdzieś się walają na necie, mi na mojej picassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zły kąt stożka. Powinno być 65-70*. Do tego za mała pojemność. Moim zdaniem minimum to 70-100l. Nie warto.

Fotki mojej warzelni gdzieś się walają na necie, mi na mojej picassa.

Scooby: browar Wesołego http://picasaweb.google.com/rafal.wesoly/Browar

Share this post


Link to post
Share on other sites

No, ale fajne te fermentory! Z czego te lejki były uformowane?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie no, złota (platynowa łopat). :smilies:

 Jak już wylosowano łopatę złotą, to drugiej chyba nie będzie..   :smilies:   A ja mam pytanie jak jest rozwiązana regulacja wysokości z jakiej pobierane jest piwo z tych fermentorów stożkowych, z opisów wynika, że rurką można obrócić razem z zaworem, kwestia jak to jest technicznie rozwiązane. 

Edited by xjaniux

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Dzięki o to mi chodziło, ciekawe jak ze szczelnością, wg. mnie lepiej by było dać zamiast oringa tą białą uszczelkę, powierzchnia styku będzie większa a oring lubi się podwijać, albo go wypycha gdy zbyt mocno się go skręci. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.