Jump to content
Sign in to follow this  
mario

Pszeniczne ... a' la stout

Recommended Posts

Receptura " wymyślona" pod zakład.Efekty przeszły najśmielsze oczekiwania.

Warzone trzykrotnie.Poniższa jest ostatnią wersją.

Zacieranie: infuzyjne

Fermentacja: górna

Zawartość ekstraktu (Blg):17

Brzeczka nastawna: 25 litrów

 

Pszeniczne smoczne ( to prawidłowa nazwa)

 

Słody: Pszeniczny jasny 1,5 kg

Pszeniczny ciemny 1,0 kg

Carawheat 0,3 kg

Pilzneński 1,5 kg

Monachijski 1,0 kg

Karmelowy jasny 0,5 kg

Carafa II 0,2 kg

Barwiący 0,2 kg

 

Chmiele: Marynka 40g

Lubelski 20g

 

Drożdże: Safbrew WB-06

 

Inne dodatki: Pszenica ( samodzielnie) palona 0,4 kg

Płatki pszeniczne 0,4 kg

Płatki owsiane 0,5 kg

Cukier kandyz( jasny) 0,3 kg

 

Zacieranie: 40°C - zasyp

52°C - 20 minut

64°C - 40 minut

72°C - 25 minut

78°C - 10 minut

 

Czas gotowania: 90 minut

 

Chmielenie: 40g Marynka w 20 minucie gotowania

20g Lubelski na koniec gotowania

 

Fermentacja: Burzliwa 6 dni 21°C

Cicha 7 dni 19°C i 8dni 17°C

 

Rozlew: 23,0 litry do butelek z dodatkiem 200g cukru trzcinowego

Leżakowanie: 2 tygodnie ok.15°C ,dalsze w temp. ok. 4°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.