Jump to content
olo333

Patrial mash

Recommended Posts

Może nie do końca Partial mash, bo chciałbym zrobić warkę, składającą się w połowie z ekstraktu słodowego, a w połowie z zacieranego słodu. Uprzedzając pytania, dlaczego tak, ponieważ już mam słód WES jasny 1,7 kg, a nie mam większego garnka niż 12 l.

Chciałbym zatrzeć 2 kg słodu np. 1 kg pilzeńskiego + 1 kg monachijskiego (może być?) w fermentatorze z kranikiem i oplotem, wcześniej zaizolowanym:

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentor_z_kranikiem_wielofunkcyjny

metodą infuzyjną, jednotemperaturową. Do zacierania mam zamiar użyć 6 litrów wody, do wysładzania 5,5 l.

Następnie mam zamiar nachmielić brzeczkę ok 40 g chmielu, dodać ekstrakt, przelać do innego fermentatora i uzupełnić do ok. 20 l. I tu pojawiają się moje wątpliwości:

1) Czy będzie problem z utrzymaniem w miarę stałej temperatury przy tak małej warce w takim wiaderku?

2) W którym momencie najlepiej będzie dodać ten ekstrakt? Przed zagotowaniem, po zagotowaniu ale przed chmielem, a może w trakcie chmielenia?

3) Gdybym się zdecydował na dodatek słodu palonego, np strzegomskiego to kiedy go należy dodać?

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites
1) Czy będzie problem z utrzymaniem w miarę stałej temperatury przy tak małej warce w takim wiaderku?

2) W którym momencie najlepiej będzie dodać ten ekstrakt? Przed zagotowaniem, po zagotowaniu ale przed chmielem, a może w trakcie chmielenia?

3) Gdybym się zdecydował na dodatek słodu palonego, np strzegomskiego to kiedy go należy dodać?

1. Bez problemu, najwyżej dolejesz kapkę wrzątku

2. Niespecjalnie znam się na ekstraktach; nie wiem, czy są sterylne , bezpieczniej załozyć, że nie, wtedy należy go zagotować w pełnym wymiarze.

3. Jak przy normalnej warce, zależy od piwowara. Ja dodaję na koniec zacierania.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1) Czy będzie problem z utrzymaniem w miarę stałej temperatury przy tak małej warce w takim wiaderku?

2) W którym momencie najlepiej będzie dodać ten ekstrakt? Przed zagotowaniem' date=' po zagotowaniu ale przed chmielem, a może w trakcie chmielenia?

3) Gdybym się zdecydował na dodatek słodu palonego, np strzegomskiego to kiedy go należy dodać?[/quote']

1. Bez problemu, najwyżej dolejesz kapkę wrzątku

2. Niespecjalnie znam się na ekstraktach; nie wiem, czy są sterylne , bezpieczniej załozyć, że nie, wtedy należy go zagotować w pełnym wymiarze.

3. Jak przy normalnej warce, zależy od piwowara. Ja dodaję na koniec zacierania.

Czy ekstrakty słodowe są gotowane w normalnych warunkach podczas produkcji?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy ekstrakty słodowe są gotowane w normalnych warunkach podczas produkcji?

tak, ale to bardziej kwestia pakowania tych ekstraktów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ad 1. Czemu nie zacierasz w tym garnku który masz? Te 12l wystarczą Ci na zatarcie nawet 3kg słodu. Wtedy jak Ci spadnie temperatura to garnek na gaz (lub na płytę) i podrzewasz.

Po zatarciu przekładasz do wiadra z zamontowanym oplotem i filtracja...

Ad 2. Rok temu zadałem podobne pytanie. "Wyszło" nam, że powinno wystarczyć kilkanaście minut. Tylko, że u mnie % udział ekstraktu słodowego w całości nastawu był mniejszy.

Ad 3. Możesz dać pod koniec zacierania, albo nawet rozsypać po wierzchu już po przełożeniu zacieru do filtratora.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Może nie do końca Patrial mash, bo chciałbym zrobić warkę, składającą się w połowie z ekstraktu słodowego, a w połowie z zacieranego słodu. Uprzedzając pytania, dlaczego tak, ponieważ już mam słód WES jasny 1,7 kg, a nie mam większego garnka niż 12 l.

Chciałbym zatrzeć 2 kg słodu np. 1 kg pilzeńskiego + 1 kg monachijskiego (może być?) w fermentatorze z kranikiem i oplotem, wcześniej zaizolowanym:

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentor_z_kranikiem_wielofunkcyjny

metodą infuzyjną, jednotemperaturową. Do zacierania mam zamiar użyć 6 litrów wody, do wysładzania 5,5 l.

Następnie mam zamiar nachmielić brzeczkę ok 40 g chmielu, dodać ekstrakt, przelać do innego fermentatora i uzupełnić do ok. 20 l. I tu pojawiają się moje wątpliwości:

1) Czy będzie problem z utrzymaniem w miarę stałej temperatury przy tak małej warce w takim wiaderku?

2) W którym momencie najlepiej będzie dodać ten ekstrakt? Przed zagotowaniem, po zagotowaniu ale przed chmielem, a może w trakcie chmielenia?

3) Gdybym się zdecydował na dodatek słodu palonego, np strzegomskiego to kiedy go należy dodać?

Olo, czy aby na pewno "PATRIAL"?...;) jakoś wzniośle brzmi...;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Olo, czy aby na pewno "PATRIAL"?...;) jakoś wzniośle brzmi...;)

He he, faktycznie brzmi głupio ale ja tylko zacytowałem to:

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Warz%C4%99_z_ekstrakt%C3%B3w_s%C5%82odowych

Też pomyślałem że chodzi o partial, no ale ja nie jestem ekspertem;)

 

Ad 1. Czemu nie zacierasz w tym garnku który masz? Te 12l wystarczą Ci na zatarcie nawet 3kg słodu. Wtedy jak Ci spadnie temperatura to garnek na gaz (lub na płytę) i podrzewasz.

Po zatarciu przekładasz do wiadra z zamontowanym oplotem i filtracja...

Chciałbym maksymalnie skrócić czas całego procesu. Z tego co zrozumiałem, po takim zacieraniu mogę od razu filtrować, natomiast przy zacieraniu w garnku musiałbym czekać aż ułoży się młóto.

 

Czy ekstrakty słodowe są gotowane w normalnych warunkach podczas produkcji?

Z tego co pamiętam to na puszcze pisze że jest pasteryzowane.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ad 1. Czemu nie zacierasz w tym garnku który masz? Te 12l wystarczą Ci na zatarcie nawet 3kg słodu.

3 kg to jakieś 9 l wody do zacierania. Czymś jeszcze trzeba wysłodzić. W 12-litrowym garnku tego nie nachmielę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak masz grzałkę nurkową to bez problemu nachmielisz w fermentorze (na logikę tylko grzałka nie może dotykać ścianki).

Oj, nie wiem czy to się uda. Używam grzałki 1400W jako "dopalacza" przy gotowaniu i grzeje bardzo, bardzo miejscowo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ad 1. Czemu nie zacierasz w tym garnku który masz? Te 12l wystarczą Ci na zatarcie nawet 3kg słodu.

3 kg to jakieś 9 l wody do zacierania. Czymś jeszcze trzeba wysłodzić. W 12-litrowym garnku tego nie nachmielę.

Po zatarciu w garnku, przekładasz do wiadra z kranikiem i przykręconym filtratorem z oplotu. Filtrujesz z powrotem do garnka.

Możesz zrobić trochę gęściej (np 3kg i 7-7,5l wody) wysładzać tak jak planowałeś wysładzać zasyp z 2kg słodu, tj do tych 12-13l.

No, a gdybyś miał jeszcze np drugi taki sam garnek, to mógłbyś zatrzeć 4kg słodu, a potem chmielić na dwa garnki. :)

 

Ale w sumie, to skoro masz ekstrakt, to chyba rzeczywiście nie ma co kombinować: uzupełniasz ekstraktem i z głowy...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem z chmieleniem sam się rozwiązał, będąc u rodziców znalazłem dwa prawie nieużywane garnki o pojemności około 40 l;) Kupione za komuny za jakieś grosze "na zapas".

W związku z powyższym myślę o zrobieniu piwa pale ale. Czy słód karmelowy jasny Carahell również dodaje się pod koniec zacierania jak słody palone, czy zaciera się z całością np. 60 minut?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i stało się, pierwsze zacieranie za mną, piwo wesoło bulgocze:) Ale mam pytanie. Ostatniego pomiaru balingomierzem dokonałem po chmieleniu, piwo miało 13 blg, było tego 18 litrów. Następnie dolałem 3 litry wody (do 21 l) po czym...stłukłem próbówkę. Tak więc był to ostatni pomiar. Ile mniej więcej stopni blg miało piwo po dolaniu tej wody? I jak ewentualnie sprawdzić to na przyszłość w promashu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :/

 

Czysta matematyka mówi że 11,2 °Blg :mad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki;)

Na to bym nie wpadł:mad:. Ale skończyłem o 2:00 więc nie najlepiej u mnie z koncentracją. Celowałem w 11 blg, więc dobre mam oko:cool2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :mad:

 

Dzięki;)

Na to bym nie wpadł:/. Ale skończyłem o 2:00 więc nie najlepiej u mnie z koncentracją. Celowałem w 11 blg, więc dobre mam oko:cool2:

Służę uprzejmie :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.