Jump to content
Sign in to follow this  
misiut

Potrzebuje Pomocy

Recommended Posts

Przepraszam jestem początkujący i nie wiem czy to odpowiedni dział.Mam takie pytanie mógłby ktoś podać mi wskaźniki BLG naszych polskich piw.Dowiedziałem się że im więcej Blg w piwie tym więcej smaku , a piwem lubię się rozkoszować :) Dziękuje i czekam na odpowiedź

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Przepraszam jestem początkujący i nie wiem czy to odpowiedni dział.Mam takie pytanie mógłby ktoś podać mi wskaźniki BLG naszych polskich piw.Dowiedziałem się że im więcej Blg w piwie tym więcej smaku , a piwem lubię się rozkoszować :) Dziękuje i czekam na odpowiedź

Twoje pytania są mocno nieprecyzyjne. Co tą są wskaźniki blg? Twierdzenie że im więcej blg w piwie tym piwo ma więcej smaku jest lub może być nieprawdziwe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wiesz mówił to magister inżynier ze specjalizacją browarnictwo, niekoniecznie mówił tak bezpośrednio ale chodzi o tą gęstość BLG tzn ekstrakt im więcej tego tym większy bukiet smakowy

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak będzie piwo mające w zasypie 40% cukru i 20% kukurydzy to mimo większego ekstraktu będzie miało mniej smaku niż piwo które jest na samych słodach o mniejszym ekstrakcie. Tak samo ważne jest zacieranie, np piwa w Czechach mają tyle ekstraktu co nasze ale 1 do 1,5 % mniej alkoholu przez co mają więcej smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie idźcie tą drogą - wysokie blg nie zawsze = dobre piwo . Wysokie blg oznacza dużo %

no to zależy, ciężko sobie wyobrazić portera Bałtyckiego o ekstrakcie 12... W zimowy wieczór dobrze się napić mocnego rozgrzewającego piwa, za to w lato chętnie się pije orzeźwiające lekkie piwa typu grodzisz, albo jasne 10. Na każde piwo jest miejsce i czas. Z resztą nie zawsze wysoki Blg odpowiada wysokim %, chociaż Polsce w dużych browarach wyższy ekstrakt = więcej %, niestety polscy konsumenci są nastawieni na % i ekstrakt ich nie obchodzi, chcą żeby było tanie i miało dużo %.

 

mi ostatnio wychodzą 15, ale nie dodaję wody, odfermentowują mi tak że mają około 6%, czyli tyle ile komercyjne 12...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie idźcie tą drogą - wysokie blg nie zawsze = dobre piwo . Wysokie blg oznacza dużo %

no to zależy' date=' ciężko sobie wyobrazić portera Bałtyckiego o ekstrakcie 12... W zimowy wieczór dobrze się napić mocnego rozgrzewającego piwa, za to w lato chętnie się pije orzeźwiające lekkie piwa typu grodzisz, albo jasne 10. Na każde piwo jest miejsce i czas. Z resztą nie zawsze wysoki Blg odpowiada wysokim %, chociaż Polsce w dużych browarach wyższy ekstrakt = więcej %, niestety polscy konsumenci są nastawieni na % i ekstrakt ich nie obchodzi, chcą żeby było tanie i miało dużo %.

 

mi ostatnio wychodzą 15, ale nie dodaję wody, odfermentowują mi tak że mają około 6%, czyli tyle ile komercyjne 12...[/quote']

Czy ja pisałem że tylko piwa z niskim blg sa dobre ? Browary komercyjne z 10blg potrafią wyciągnąć 6% :) . Nie można porównywać Trpla , Portera Bałtyckiego z Grodziszem czy nawet Pilsem . Każde piwo ma swój czas :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
jest tu ktoś na miarę magistra browarnictwa albo coś pokrewnego ???

Większość :)

 

Jeżeli ten twój pracuje w koncernie to ma lekko skrzywioną wiedzę. Jeżeli mówi, że im wyższe Blg to więcej smaku to plecie bzdury.

 

Smak dają drożdże, sposób zacierania, chmiel, zasyp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się, że magistrowi mogło chodzić o wysokie °Blg końcowe, to już chyba bliżej prawdy, chociaż każdy z Nas - 'magistrów' :) wie, że tak prosto to nie działa, ale jest w tym grosz prawdy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

jest tu ktoś na miarę magistra browarnictwa albo coś pokrewnego ???

Nie' date=' ja tu tylko butelki myję. :)[/quote']

Józek zapraszam do B-B trzeba mi wyczyścić poplutego ze śmiechu netbooka i pomalować ścianę która byłą za nim :) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
jest tu ktoś na miarę magistra browarnictwa albo coś pokrewnego ???

Hmm...

 

My tu wszyscy kaprale.
Lub czasopisma.
Edited by zgoda

Share this post


Link to post
Share on other sites
A na tym forum to pierwszy troll jakiego widzę... ale za to konkretny od razu :)

Nie, po prostu kolega nie zorientowany w temacie :) Trollami zajmuję się zawczasu osobiście :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
patrzyłem ale nic nie pisze o skali Blg :)

Musisz kliknąć w dowolne piwo np:

 

http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=1543

 

i masz napisane

 

Ekstrakt: 12.0% wag. | Alkohol: 5.5% obj

 

to 12% wag. to właśnie ekstrakt początkowy w Blg (z grubsza). Ekstrakt końcowy nie jest podawany, ale może go wyliczyć na podstawie zawartości alkoholu.

 

Jeżeli masz 2 piwa o tym samym ekstrakcie, to można się spodziewać, że więcej smaku będzie miało to, które ma mniej alkoholu, czyli wyższe Blg końcowe.

 

Co do smaku, warto przeczytać komentarze testerów, bo to jest ostateczny wyznacznik jakości piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.