Jump to content
scooby_brew

Sunny Wheat (American Wheat Ale)

Recommended Posts

aufd6t.jpg

 

 

Warka: 11 gal (41.6 L)

OG: 1.052 (12.8 Plato)

IBU: 30.0

SRM: 5.

Wydajność: 72%

 

 

 

Słody:

 

12 lbs. (5.44 kg) 2-row Pale

 

8 lbs. (3.63 kg) słód pszeniczny

 

1 lb. (0,45 kg) monachijski jasny

 

0.5 lb. (0,22 kg) crystal 40L

 

 

 

 

 

Chmiele:

 

1 oz. (28 g) Cascade 60 min

 

1 oz. (28 g) Willamette 60 min

 

1 oz. (28 g) Cascade 10 min

 

1 oz. (28 g) Willamette 10 min

 

 

 

Drożdże: US-05

 

 

 

Zacieranie: 150F (65.6 °C) 60 min.

 

 

 

Uwagi:

 

To piwo z początku uwarzyłem jako klon amerykańskiego piwa pszennego Widmer Hefeweizen: http://www.widmer.co...hefeweizen.aspx . Potem nieco zmieniłem recepturę, częściowo dla wygody, częściowo dla smaku.

 

Nie spodziewaj się w tym piwie smaków podobnych do pszeniaków bawaryjskich lub belgijskich: nie ma tu goździków, smaki bananowe są niskie. Zamiast tego otrzymasz piwo lekkie i owocowe, łatwe do picia Ale. Jest to doskonałe piwo na ciepłe letnie dni a także doskonale pasuje do każdego rodzaju jedzenia: np. sałata, ryby, mięso, pizza itd; dlatego często warzę to piwo nie tylko latem, ale także zimą.

 

Piwo możesz fermentować w temperaturach od 18 - 20°C.

 

Te piwa powinny być tylko lekko mętne. Najlepiej przed butelkowaniem wyklaruj to piwo zupełnie (2-3 tygodnie fermentacji z US-05 wystarczy aby wyklarować to piwo). Zabutelkuj to piwo jako "krystal-weizen", w ten sposób po refermentacji w butelkach otrzymasz idealną ilość drożdży potrzebną do tego piwa. Tak przygotowany pszeniak możesz pić prosto z butelki.

 

Słód 2-row Pale możesz zastąpić słodem Pilsner, Crystal 40 możesz zastąpić karamelowym jasnym. Chmiel Willamette możesz zastąpić chmielem Fuggle.

 

Ta receptura w "wersjii polskiej", na 21L:

Słody:

2,5 kg pils

2 pszeniczny

200 g monachijski

100 g karamelowy

Chmiele:

15 g Willamette 60 min

15 g Cascade 60 min

15 g Willamette 10 min

15 g Cascade 10 min

Drożdże:

US-05

Zacieranie:

67°C / 60 min

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzę że u Scoobiego lato w pełni, u nas wczoraj jeszcze było ciepło i słonecznie, ale

"Jesień idzie

Nie ma na to rady "

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da się na Danstar Nottinghamach? Bo jest też opcja na Dannys Favorite albo Forbidden Fruit... S05 nie mam i mieć nie będę...

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak to refermentowac??.. Widze po pianie, ze raczej mocno ma byc nasycone CO2.. 6 g cukru na litr da rade??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgodnie z recepturą Scoobiego zrobiłem warkę Sunny Wheat - 52 litry. 19 litrów wlałem w kega - właśnie delektuje się smakiem :)

 

Początkowo coś mi w tym piwie nie pasowało. Drobne degustacje podczas fermentacji były obiecujące. Chmiel Willamette myślę, że jest jednym z najbardziej niedocenianych chmieli.

 

Od dwóch tygodni mam piwo w kegu i teraz mogę powiedzieć, że piwo jest OK. Musiało sie ułożyć! Idealne na upalne dni, do grilla, na imprezę. Piwo orzeżwiające, lekkie, bardzo neutralne w smaku.

 

Warkę na pewno powtórzę na wiosnę (też pewnie gdzieś z wybiciem w okolicach 50 litrów) by móc cieszyć się smakiem w upalne dni :)

 

Polecam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.