Maciek Kuchta Posted May 7 Share Posted May 7 Witam, robiłem ostatnio pierwszy raz kwaśne piwo metodą kettle sour. Brzeczka gotowała się 70 min 14 blg pH 3,4 wszystko fajnie ale myślę już o dalszych krokach stąd wątpliwość i mam pytanie: czy gęstwa po tym piwie nada się do kolejnego kwacha i co ważniejsze nie kwacha? Czy zadana gęstwa nie skwasi następnej brzeczki i co pewnie logiczne do pierwszego pytania czy sprzęt którego używam czyli wiadra,węże, kran do butelkowania itp mogę używać bez obawy o zakwaszenie następnych warek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted May 7 Share Posted May 7 Po zakwaszaniu gotowałeś brzeczkę? Jeśli tak, to możesz dalej używać gęstwy do "normalnych" piw. Maciek Kuchta 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted May 7 Share Posted May 7 Jeśli zagotowałeś brzeczkę przed zadaniem drożdży, to możesz wykorzystać gęstwę do innych piw. Sprzęt też możesz sobie zostawić Jeśli nie, to wygotuj to co się da w wodzie, a to czego się nie da wygotować, potraktuj NaOH, jeśli masz i wiesz jak to bezpiecznie zrobić Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Maciek Kuchta 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pogo Posted May 8 Share Posted May 8 Ale jeśli po gotowaniu wlałeś do tego samego wiadra bez przemycia tego czymś solidnym np. NaOH... Wiadro, w którym "kwasiłeś" piwo jest już pełne bakterii mlekowych i one zakwaszą każde kolejne piwo, w którym nie będzie dość chmielu, by je powstrzymać... Jeszcze gorzej jeśli kwasiłeś czymś innym, np Brettami.... Samo piwo pewnie wysterylizowałeś poprzez gotowanie, ale co z resztą sprzętu, z którym miało ono kontakt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted May 8 Share Posted May 8 2 godziny temu, pogo napisał: Ale jeśli po gotowaniu wlałeś do tego samego wiadra bez przemycia tego czymś solidnym np. NaOH... Wiadro, w którym "kwasiłeś" piwo jest już pełne bakterii mlekowych i one zakwaszą każde kolejne piwo, w którym nie będzie dość chmielu, by je powstrzymać... Jeszcze gorzej jeśli kwasiłeś czymś innym, np Brettami.... Samo piwo pewnie wysterylizowałeś poprzez gotowanie, ale co z resztą sprzętu, z którym miało ono kontakt? Zakwaszał w garze, zagotował brzeczkę po zakwaszaniu więc nie ma o czym mówić, żadnych bakterii nie ma na żadnym etapie. Maciek Kuchta and Robert87 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts