Skocz do zawartości

Drożdże 22-10-2021


Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem dziś w odmętach lodówki drożdże Wyeast 2565 Kolsch z datą przydatności jak w temacie. Paczka napuchła w ciągu dwóch dni jak na zdjęciu. Stawiam dzisiaj starter 2l 10BLG. Mam zamiar fermentować nimi 40l brzeczki. Meritum: robić małą warkę i zadać gęstwę na tę ilość brzeczki, czy kręcić następny np. 3l i powinno wystarczyć?

 

IMG_20220505_223939.thumb.jpg.1bc84def6afcb988bf7569f7195a7097.jpgIMG_20220505_223947.thumb.jpg.201efb1e56b33abbf406af07722d2733.jpg

Edytowane przez smola
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ładnie napuchła. Co znaczy, że drożdże żyją.

Chyba nie ma jednoznacznej odpowiedzi (trochę wróżenie z fusów). Najbezpieczniej było by zrobić starter dwustopniowy i przefermentować tym mniejszą warkę.

Ale zarazem opcja nr 1 jak i nr 2 mogą zadziałać rozłącznie.

 

Wg mnie:

Zobacz jak będzie zachowywał się pierwszy starter. Jak drożdże ruszą żarłocznie to nie baw się w starter dwustopniowy :) i wrzucaj to do dużej warki.

Jak będzie szło opornie to zrób dwustopniowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.