Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Warka 1: American Pale Ale

 

Pierwsze podejście do piwowarstwa domowego - bewkit Coopers Bootmaker Pale Ale (APA).

 

 

Wg. informacji piwo powinno posiadać następujące parametry:

  • EBC 13,
  • IBU 56
  • ABV 5,2% (przy 1 kg cukru)

 

Etapy:

  • 1 IV - 10 IV - fermentacja burzliwa
  • 10 IV - butelkowanie i rozpoczęcie leżakowania w piwnicy

 

Surowce:
  • Brewkit Coopers Bootmaker Pale Ale 1,7 kg
  • BA Brew Kit PLUS 1 kg (mieszanka suchego ekstraktu słodowego i glukozy - zamiennik cukru)
  • woda z kranu 15 L
  • woda Żywiec Zdrój niegazowany 5 L
  • do refermentacji w butelkach użyto 132g glukozy rozpuszczonej w 1004 ml wody na ~18,3 zielonego piwa

 

BLG:

  • Brzeczka: 10,1 BLG
  • Zielone piwo: 1,9 BLG

 

Temperatura:

  • 2 IV - 23 st C. (brzeczka)
  • 3 IV - 23 st C.
  • 4 IV - 21 st C.
  • 6 IV - 21 st C.
  • 9 IV - 22 st C.
  • temp. leżaokowania w piwnicy: ~19 st C.

 

Notatki:

  • Po przelaniu zrehydratyzowanych drożdzy przepłukałem szklankę wodą z kranu i wlałem resztę do brzeczki (i tak używam kranówki). Nie doszło do zakażenia.
  • Uzyskany alkohol w granicach 4,5 - 5%.
  • Przed butelkowaniem zlałem całość do fermentora bez rurki, wyczyściłem i zdezynfekowałem fermentor z rurką, w której odbyła się fermentacja burzliwa. Następnie wlałem tam rozpuszczoną glukozę i przelałem młode piwo z powrotem.
  • Pierwsza próbna degustacja 16 kwietnia (6 dzień leżakowania) - jest pijalne i przyzwoicie nagazowane (132 g glukozy jest ok).
  • Jedna butelka po odkapslowaniu okazała się skruszona.

 

Edytowane przez Wozio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 5.05.2022 o 13:11, Wozio napisał:

Przed butelkowaniem zlałem całość do fermentora bez rurki, wyczyściłem i zdezynfekowałem fermentor z rurką, w której odbyła się fermentacja burzliwa. Następnie wlałem tam rozpuszczoną glukozę i przelałem młode piwo z powrotem.

??

Po co takie kombinacje z podwójnym przelewaniem ? Tylko niepotrzebnie natleniasz piwo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 2: American IPA

 

Warzenie z ekstraktów słodowych z zestawu "Prawdziwe American IPA 15 BLG" od Browamator.

 

Etapy:

  • 26 IV - warzenie, start fermentacji burzliwej
  • 7 V - fermentacja cicha
  • 19 V - chmielenie na zimno
  • 22 V - butelkowanie

Surowce:

 

  • 3,4 kg ekstraktu słodowego Pale Ale w syropie,
  • 0,8 kg ekstraktu słodowego jasnego suchego,
  • chmiel Mosaic® (USA) - 30g,
  • chmiel Cascade (USA) - 30g,
  • chmiel Simcoe® (USA) - 30g,
  • chmiel Columbus (USA) - 30g,
  • drożdże Safale US-05
  • 10,5 L wody z kranu
  • 10 L wody źródlanej Carrefour
  • 100g glukozy na 550ml wody (na ~18L brzeczki).

Chmielenie:

 

Chmielenie podczas warzenia (65').

  • 5' - 30g Columbus
  • 55' - 10g Simcoe, 10g Cascade
  • 65' - 10g Simcoe, 10g Cascade, 10g Mosaic (po wyłączeniu palnika)

Chmielenie na zimno

  • 3 dni przed rozlewem - 20g Mosaic, 10g Simcoe, 10g Cascade

BLG:

  • Brzeczka: 15,2 BLG
  • Zielone piwo: 3,5 BLG

Temperatura:

  • 19-20 st. C - temp otoczenia podczas fermentacji
  • ~23 st. C - 4 dni chmielenia na zimno
  • 19-20 st. C - leżakowanie

Notatki:

  • Kolejny raz użycie wody z kranu nie wpłynęło negatywnie (rozpuszczenie glukozy, dodanie do piwa tuż przed rozlewem).
  • Pierwsza degustacja - 28 V. Nagazowanie w porządku, smak ok - po prostu AIPA.
  • Przelanie przez metalowe sitko po chmieleniu na gorąco + filtracja przez sitko do zaparzania herbaty po chmieleniu na zimno wydaje się być całkiem ok.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Wozio napisał:

filtracja przez sitko do zaparzania herbaty po chmieleniu na zimno wydaje się być całkiem ok.

Wydaje się słabo.

Pewnie koniec węża z którego wylewa się piwo trzymasz nad sitkiem.

Utlenienie.

 

Tu masz druciak z pończochą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.