Skocz do zawartości

Sprawdzenie receptury - Munich Helles


ciezkicoswybrac

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym uwarzyć lekkie, sesyjne piwo na grilla czy plażę, wybór padł na Munich Helles. Zależy mi stosunkowo niskiej zawartości alkoholu (4-5%), bardzo delikatnej goryczce, solidnej słodowości i delikatnym posmaku chmielowym. Przejrzałem trochę receptur w necie, ostatecznie powstał mi taki ulep:

 

Słód pilzneński 4kg

Słód wiedeński 0,5kg

Chmiel Tradition 60g:

10g na 60 min

50g na 15min

 

Zacieranie:

55'C przez 15 min

64'C przez 45 min

Podnieść do 76''C, wysłodzić. 

 

Fermentacja w 8''C stopniowo podnosząc do 13''C. Drożdże W34/70.

 

Wg beersmith wychodzi 26 IBU, 10,9 BLG. Mógłbym użyć losowej receptury z internetu, ale chciałbym zamówić wszystko w jednym sklepie na allegro, przez co zaoszczędzę kilkadziesiąt złoty na wysyłkach. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.