gen.Jomini Posted April 11 Share Posted April 11 (edited) Witam Chciałbym uwarzyć NEIPA i użyć trzech chmieli - citra, galaxy i sabro. Coś na wzór NEIPA "Flay away" z Browarnego Craft Beer - smakowało mi niesamowicie, i w składzie są właśnie te trzy chmiele. Takie owocowe, z nutą słodyczy. Gotowana brzeczka będzie miała 28l. Na razie się uczę jak chmielić, eksperymentuję i pytam. Chmiele o wysokiej zawartości a-kwasów, więc nie wiem czy chmielić na goryczkę - to moja propozycja: citra 5gr - 60' sabro 20gr - 20' sabro, galaxy po 40gr - 0' sabro, galaxy po 50gr - na zimno 2-3 dni Owocowość w aromacie i umiarkowana słodycz w smaku- to chciałbym uzyskać. Nie wiem jakich drożdzy użyto, ja bym dał wyeast london ale III. Edited April 11 by gen.Jomini Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted April 11 Share Posted April 11 neipa praktycznie tylko hopstand i na zimno ostatnio wpadło mi w oczy to, może zainspiruje https://byo.com/article/neipa-tips-from-the-pros/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted April 12 Share Posted April 12 A ja trochę od innej strony doradzę, że warto dodać kwasu askorbinowego (witamina C) przed rozlewem. Moja ostatnia warka dopiero po 3 miesiącach zaczęła tracić na aromacie, a kolor jest wciąż ten sam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaktusr Posted April 12 Share Posted April 12 Trochę mało tego chmielu jak dla mnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gen.Jomini Posted April 12 Author Share Posted April 12 Artykuł ciekawy, tylko te dawki chmielu 28-37gr. na litr - tak mi przetłumaczył google. 28gr. x 28l brzeczki to 784 gr chmielu? No i dla mnie nowość - chmielenie w trakcie fermentacji, można spróbować. W sumie 205gr chmielu, dorzucę jeszcze 30gr na trzeci dzień fermentacji - lepiej mniej niż za dużo...Potem będę wiedział, czy było ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaktusr Posted April 12 Share Posted April 12 (edited) Godzinę temu, gen.Jomini napisał: Artykuł ciekawy, tylko te dawki chmielu 28-37gr. na litr - tak mi przetłumaczył google. 28gr. x 28l brzeczki to 784 gr chmielu? No i dla mnie nowość - chmielenie w trakcie fermentacji, można spróbować. W sumie 205gr chmielu, dorzucę jeszcze 30gr na trzeci dzień fermentacji - lepiej mniej niż za dużo...Potem będę wiedział, czy było ok. Tak jak pisałem "mało chmielu jak dla mnie" w tej twojej recepturze. NIPA charakteryzuje się tym że jest mega nachmielona i tymi ilościami które podałeś nie będzie naczej nawet w połowie wzorem na którym się opierasz Sprawdź inne neipy w których nawet chwalą się na opakowaniu że hop rate np 25g i więcej na litr - chociaż tutaj już bardziej DDH Neipa. W ostatniej mojej NEIPA użyłem około 400g chmielu i nadal dużo brakuje do sklepowych sztosów Tak jak koledzy wspomnieli konieczna witamina c przy rozlewie ale i tak walka z oksydacją, dochodzę do stwierdzenia że neipa bez zamkniętego transferu do kega lub butelek od samego początku fermentacji to taka udawana neipa niestety a szkoda bo też uwielbiam. Edited April 12 by kaktusr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gen.Jomini Posted April 12 Author Share Posted April 12 Zamknięty transfer to nie do osiągnięcia dla mnie, w ogóle muszę jeszcze "odrobić lekcje" bo myślełem że se nachmiele jak trzeba i będzie git - a tu proszę - witamina c, oksydacja, pół kilo chmielu na warkę...No fajnie, że mam kierunek, co i jak - będziemy działać. Dzięki za odzew. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted April 12 Share Posted April 12 Kwestia ilości chmielu to rzecz względna, zależy od jakości i ak chmielu, sposobu chmielenia czy w końcu własnych preferencji. IMO lepiej dać za mało niż za dużo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted April 13 Share Posted April 13 Te kosmiczne hop rate uwzględniają produkty chmielowe, których w domu używa mało kto. Ekstrakty, produkty z usuniętymi częściami zielonymi itp. Używa się tego nie bez przyczyny, bo z każdym dodatkiem chmielu rośnie ryzyko, że piwo może wyjść łodygowe- chociaż oczywiście główną (i chyba wystarczającą) przyczyną jest wydajność, co nas obchodzi znacznie mniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gen.Jomini Posted April 13 Author Share Posted April 13 I czy w ogóle takie produkty chmielowe można gdzieś kupić - albo szyszki albo granulat. Więc może tak: Sabro - 40gr, 20' citra, sabro, galaxy - po20gr, 0' sabro, galaxy - po 20gr w trzecim dniu fermentacji - a co... citra, sabro, galaxy - po 50gr na zimno 290gr. chmielu, 10,35 gr. na litr Chmielenie na zimno chyba nie wniesie łodygi w smaku, więc kompromis między smakiem, zapachem i goryczką...czy będzie to się okaże, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted April 13 Share Posted April 13 Godzinę temu, gen.Jomini napisał: I czy w ogóle takie produkty chmielowe można gdzieś kupić - albo szyszki albo granulat. np https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/chmiele/produkty-chmielowe Godzinę temu, gen.Jomini napisał: Sabro - 40gr, 20' citra, sabro, galaxy - po20gr, 0' To wszystko dałbym na hopstand w 80° Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted April 13 Share Posted April 13 45 minut temu, x1d napisał: np https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/chmiele/produkty-chmielowe Korzystałeś kiedyś z takich wynalazków? Używa się ich zamiennie dla granulatu i szyszki, czy włącznie z nimi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gen.Jomini Posted April 13 Author Share Posted April 13 6 godzin temu, x1d napisał: 8 godzin temu, gen.Jomini napisał: Sabro - 40gr, 20' citra, sabro, galaxy - po20gr, 0' To wszystko dałbym na hopstand w 80 A co z goryczką? Te 80st wydobędzie coś chmielu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted April 13 Share Posted April 13 56 minut temu, gen.Jomini napisał: A co z goryczką? Te 80st wydobędzie coś chmielu? W tym stylu goryczka powinna być minimalna i ledwo wyczuwalna. Samo chmielenie na zimno powinno wprowadzić wystarczającą ilość goryczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gen.Jomini Posted April 13 Author Share Posted April 13 Ok, spróbujemy, jak to wyjdzie... Chciałem użyć drożdży london ale III, w ogóle pierwszy raz płynnych, ale są niedostępne w sklepach internet., co moglibyście polecić zamiast nich? Wiem, że "sto pytań do..." ale kto pyta, nie błądzi...😁 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skazi Posted April 13 Share Posted April 13 Godzinę temu, gen.Jomini napisał: Ok, spróbujemy, jak to wyjdzie... Chciałem użyć drożdży london ale III, w ogóle pierwszy raz płynnych, ale są niedostępne w sklepach internet., co moglibyście polecić zamiast nich? Wiem, że "sto pytań do..." ale kto pyta, nie błądzi...😁 Z płynnych London Fog lub WLP067 Coastal Haze, z sucharów Verdant IPA. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glabro Posted April 13 Share Posted April 13 3 godziny temu, ciezkicoswybrac napisał: W tym stylu goryczka powinna być minimalna i ledwo wyczuwalna. Samo chmielenie na zimno powinno wprowadzić wystarczającą ilość goryczy. Ledwie wyczuwalna? To masz już niezły próg odporności na chmiel swoją drogą ja też minimum 35 ibu lubię a NEIPA wg BJCP ma widełki 25-60. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.