Jump to content

Chmielenie NEIPA


gen.Jomini
 Share

Recommended Posts

Witam

Chciałbym uwarzyć NEIPA i użyć trzech chmieli - citra, galaxy i sabro. Coś na wzór NEIPA "Flay away" z Browarnego Craft Beer - smakowało mi niesamowicie, i w składzie są właśnie te trzy chmiele. Takie owocowe, z nutą słodyczy. Gotowana brzeczka będzie miała 28l. Na razie się uczę jak chmielić, eksperymentuję i pytam.

Chmiele o wysokiej zawartości a-kwasów, więc nie wiem czy chmielić na goryczkę - to moja propozycja:

citra 5gr - 60'

sabro 20gr - 20'

sabro, galaxy po 40gr - 0'

sabro, galaxy po 50gr - na zimno 2-3 dni

Owocowość w aromacie i umiarkowana słodycz w smaku- to chciałbym uzyskać.

Nie wiem jakich drożdzy użyto,  ja bym dał wyeast london ale III.

 

Edited by gen.Jomini
Link to comment
Share on other sites

Artykuł ciekawy, tylko te dawki chmielu 28-37gr. na litr - tak mi przetłumaczył google. 28gr. x 28l brzeczki to 784 gr chmielu?

No i dla mnie nowość  - chmielenie w trakcie fermentacji, można spróbować.

W sumie 205gr chmielu, dorzucę jeszcze 30gr na trzeci dzień fermentacji - lepiej mniej niż za dużo...Potem będę wiedział, czy było ok.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, gen.Jomini napisał:

Artykuł ciekawy, tylko te dawki chmielu 28-37gr. na litr - tak mi przetłumaczył google. 28gr. x 28l brzeczki to 784 gr chmielu?

No i dla mnie nowość  - chmielenie w trakcie fermentacji, można spróbować.

W sumie 205gr chmielu, dorzucę jeszcze 30gr na trzeci dzień fermentacji - lepiej mniej niż za dużo...Potem będę wiedział, czy było ok.

 

 

Tak jak pisałem "mało chmielu jak dla mnie" w tej twojej recepturze. NIPA charakteryzuje się tym że jest mega nachmielona i tymi ilościami które podałeś nie będzie naczej nawet w połowie wzorem na którym się opierasz ;) Sprawdź inne neipy w których nawet chwalą się na opakowaniu że hop rate np 25g i więcej na litr - chociaż tutaj już bardziej DDH Neipa. W ostatniej mojej NEIPA użyłem około 400g chmielu i nadal dużo brakuje do sklepowych sztosów  :) Tak jak koledzy wspomnieli konieczna witamina c przy rozlewie ale i tak walka z oksydacją, dochodzę do stwierdzenia że neipa bez zamkniętego transferu do kega lub butelek od samego początku fermentacji to taka udawana neipa niestety a szkoda bo też uwielbiam.

Edited by kaktusr
Link to comment
Share on other sites

Zamknięty transfer to nie do osiągnięcia dla mnie, w ogóle muszę jeszcze "odrobić lekcje" bo myślełem że se nachmiele jak trzeba i będzie git - a tu proszę - witamina c, oksydacja, pół kilo chmielu na warkę...No fajnie, że mam kierunek, co i jak - będziemy działać.

Dzięki za  odzew.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Kwestia ilości chmielu to rzecz względna, zależy od jakości i ak chmielu, sposobu chmielenia czy w końcu własnych preferencji. IMO lepiej dać za mało niż za dużo.

Link to comment
Share on other sites

Te kosmiczne hop rate uwzględniają produkty chmielowe, których w domu używa mało kto.  Ekstrakty, produkty z usuniętymi częściami zielonymi itp. Używa się tego nie bez przyczyny, bo z każdym dodatkiem chmielu rośnie ryzyko,  że piwo może wyjść łodygowe- chociaż oczywiście główną (i chyba wystarczającą) przyczyną jest wydajność, co nas obchodzi znacznie mniej.

Link to comment
Share on other sites

I czy w ogóle takie produkty chmielowe można gdzieś kupić - albo szyszki albo granulat.

Więc może tak:

Sabro - 40gr, 20'

citra, sabro, galaxy - po20gr, 0'

sabro, galaxy - po 20gr w trzecim dniu fermentacji - a co...

citra, sabro, galaxy - po 50gr na zimno

290gr. chmielu, 10,35 gr. na litr

Chmielenie na zimno chyba nie wniesie łodygi w smaku, więc kompromis między smakiem, zapachem i goryczką...czy będzie to się okaże,

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, gen.Jomini napisał:

I czy w ogóle takie produkty chmielowe można gdzieś kupić - albo szyszki albo granulat.

 

np https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/chmiele/produkty-chmielowe

 

Godzinę temu, gen.Jomini napisał:

 

Sabro - 40gr, 20'

 

citra, sabro, galaxy - po20gr, 0'

 

To wszystko dałbym na hopstand w 80°

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, x1d napisał:
8 godzin temu, gen.Jomini napisał:

 

Sabro - 40gr, 20'

 

citra, sabro, galaxy - po20gr, 0'

 

To wszystko dałbym na hopstand w 80

 A co z goryczką? Te 80st wydobędzie coś  chmielu?

Link to comment
Share on other sites

Ok, spróbujemy, jak to wyjdzie...

Chciałem użyć drożdży london ale III, w ogóle pierwszy raz płynnych, ale są niedostępne w sklepach internet., co moglibyście polecić zamiast nich? Wiem, że "sto pytań do..." ale kto pyta, nie błądzi...😁

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, gen.Jomini napisał:

Ok, spróbujemy, jak to wyjdzie...

Chciałem użyć drożdży london ale III, w ogóle pierwszy raz płynnych, ale są niedostępne w sklepach internet., co moglibyście polecić zamiast nich? Wiem, że "sto pytań do..." ale kto pyta, nie błądzi...😁

Z płynnych London Fog lub WLP067 Coastal Haze, z sucharów Verdant IPA.

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, ciezkicoswybrac napisał:

W tym stylu goryczka powinna być minimalna i ledwo wyczuwalna. Samo chmielenie na zimno powinno wprowadzić wystarczającą ilość goryczy. 

Ledwie wyczuwalna? To masz już niezły próg odporności na chmiel :) swoją drogą ja też minimum 35 ibu lubię a NEIPA wg BJCP ma widełki 25-60.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.