Jump to content

Przenoszenie szklanego słoja


Fradio
 Share

Recommended Posts

Pytanie do osób które do fermentacji używały szklanego słoja. 

Kupiłem szklany słój 23l w celu fermentacji interpretacji lambica. 

Zastanawiam się czy taki słój można przenosić z zawartością? Ktoś ma jakieś doświadczenia? 

Musialbym znieść 2 piętra w dół i przewieźć kilka km autem i zastanawiam się na ile to bezpieczne.

Opcja B to przewieźć w wiaderku i dopiero na miejscu przelać, ale musiał bym rozpocząć fermentacji w dość chłodnym na ten moment miejscu.

Link to comment
Share on other sites

Mam 15-to litrowy z uchwytem plastikowym i daje się nosić.

Zonk miałem tylko przy wylewaniu resztek do kibla - przy lekkim puknięciu o muszlę trzasł i 5l zawiesiny z gęstwą wylądowało na płytkach, a właściwie pod nimi, gdzie owa gęstwa pomstowała na mnie jeszcze z miesiąc, sądząc po zapachu...

Więc przy transporcie proponowałbym też jakieś zewnętrzne zabezpieczenie.

Link to comment
Share on other sites

Szkło zawsze bardziej problematyczne przy transporcie. Zrób jak radzi kolega, wsadź do fermentora.Szelkom bym nie ufał, ja wyrzuciłem je zaraz po zakupie, jakoś nie potrafiłem im zaufać. 

Link to comment
Share on other sites

Zobaczę jak z temperaturami będzie to może przewiozę pusty słoik a zawartość w fermentorze i przeleje na miejscu. Jednak z tego co piszecie łatwo można uszkodzić tym bardziej że pełen lekki nie będzie. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.