Skocz do zawartości

Czeski pils butelkowac ?/ będą granaty ?


Torbba

Rekomendowane odpowiedzi

Siema mam dylemat :) 

pils nastawiony 16.03 Blg startowe 13

drożdże  Mangrove Jack's Bohemian Lager M84

fermentacja burzliwa w 10 stopniach 

3 dni temu podniosłem temperaturę do 15 stopni i ruszyła fermentacja ( rurka bulga) Blg utrzymuje się cały czas na poziomie 3 ale cały czas bulga, butelkowac czy się wstrzymać aż przestanie pracować ? 
 

wydaje mi się ze trzeba poczekać żeby nie wyszły granaty. 

Edytowane przez Torbba
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Torbba napisał:

Siema mam dylemat :) 

pils nastawiony 16.03 Blg startowe 13

drożdże  Mangrove Jack's Bohemian Lager M84

fermentacja burzliwa w 10 stopniach 

3 dni temu podniosłem temperaturę do 15 stopni i ruszyła fermentacja ( rurka bulga) Blg utrzymuje się cały czas na poziomie 3 ale cały czas bulga, butelkowac czy się wstrzymać aż przestanie pracować ? 
 

wydaje mi się ze trzeba poczekać żeby nie wyszły granaty. 

 

Skoro nie spada blg, to raczej bulka, bo podniosłeś temperaturę, gazy zwiększają objętość, więc i muszą gdzieś uciec. Kilka dni można poczekać w tej temperaturze, żeby się upewnić, a później na lagerowanie albo ewentualnie od razu w butelki.

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Torbba napisał:

Siema mam dylemat :) 

pils nastawiony 16.03 Blg startowe 13

drożdże  Mangrove Jack's Bohemian Lager M84

fermentacja burzliwa w 10 stopniach 

3 dni temu podniosłem temperaturę do 15 stopni i ruszyła fermentacja ( rurka bulga) Blg utrzymuje się cały czas na poziomie 3 ale cały czas bulga, butelkowac czy się wstrzymać aż przestanie pracować ? 
 

wydaje mi się ze trzeba poczekać żeby nie wyszły granaty. 

Podniosłeś temperaturę wiec CO2 się zaczęło uwalniać. Jeśli BLG się nie zmienia,, to bulgotanie nie jest objawem pracy drożdży

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No i chyba będą granaty ?

piwo stało jeszcze 5 dni w 15st poźniej cold crash w około 5st (3dni) do butelkowania poszło 114g glukozy na 19l brzeczki rozpuszczone w 750ml wody.

i dzisiaj po 8 dniach od butelkowania otworzyłem ostatnią zabutelkowaną butelkę w której było połowa pojemności piwa (butelka 0,5) do tego przewoziłem ja na podłodze w aucie przez co została mocno wstrząśnięta i otworzona odrazu po przyjściu do domu i dość mocno strzeliła przy otwieraniu ( podobnie do korka od szampana).

W pełnych butelkach będą granaty ? Czy to z powodu małej ilości piwa i dużo miejsca na gaz ? 
 

 

edit:

piwo po zabutelkowaniu stoi w 15stopnich 

 

no i piwo samo w sobie gazu ma mało tak jak by było tylko w pustej przestrzeni 

Edytowane przez Torbba
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Torbba zmienił(a) tytuł na Czeski pils butelkowac ?/ będą granaty ?
23 godziny temu, Torbba napisał:

do tego przewoziłem ja na podłodze w aucie przez co została mocno wstrząśnięta i otworzona odrazu po przyjściu do domu

Już sobie odpowiedziałeś. Wstrząsy i wyższa temp. uwolniły  CO2 do pustej przestrzeni, a piwo zostało pozbawione gazu. Potrzymaj jeszcze tydzień w tej temp. i jeśli masz możliwość to przenieś w chłodniejsze miejsce, jeśli nie, może stać w tej. Jednak im niższa temp. przechowywania, tym lepiej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.