Jump to content
Sign in to follow this  
Browman

Pytanie o Hefe-Weizen.

Recommended Posts

Dzisiaj mija dziewiąty dzień na burzliwej cały czas temp 18 °C.

Trzy dni temu jak patrzyłem to była jeszcze piana na wierzchu i widoczne gazowanie dzisiaj po wierzchu pływają skupiska drożdźy około centymetrowej szerokości i mniejsze.

Czy przelewać to na cichą czy butelkować.JeSli butelkować to co zrobić z tymi pływającymi drożdżami i ile dodać glukozy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisz coś więcej czy zacierałeś, jaich użyłeś drożdży.

Jeśli gaz leci to zostaw bo to oznacza że nadal fermentuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie zastanawiaj się tylko zmierz BLG i wszystko będzie jasne. Moim skromnym zdaniem 9 dni fermentacji wystarczy. Powinno być :/ Ale dla pewności potrzymaj jeszcze z 3-4 dni jeśli nie możesz zmierzyć BLG. Jeśli chodzi o ilość glukozy to na 20 litrów dałbym ze 160 gram.

Edited by slotish

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym sugerował dodać 200g glukozy na 20l, przy 160g wyjdzie słabo nagazowane jak na weizena.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koledzy piszą by zlać do flaszek, ja bym zlał na cichą.

Zrób jak uważasz, daj jednak mniej do refermentacji, bo WB-06 są bardzo łakome.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A ja bym sugerował posłużyć się odpowiednim kalkulatorem i nagazować do 2.8 vol.

a dlaczego akurat do 2.8? Według tego kalkulatora co podałeś, dla stylu Weizen/Weissbier nagazowanie ma być od 3.6 do 4.5.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze kalkulator Jacka jest tu i jest pl. Po drugie ma więcej funkcji jak zastosowanie rezerwy choćby w części. Po trzecie nagazowanie 3.6 do 4.5 to tylko w grubych odpornych na ciśnienie butelkach.

Edited by Jejski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Są co najmniej 2 różne nieco źródła dotyczące nagazowania piw, szczególne różnice dotyczą piw pszenicznych. Ja w moim kalkulatorze wykorzystałem informacje podawane przez BeerSmitha, to co podaje cytowany wyżej kalkulator z HBD to wartości znacznie wyższe. Dla jasności, piwo nagazowane 3,6v/v będzie miało w 20°C w butelce ciśnienie 3,1bara a nagazowane 4,5v/v ponad 4bary. To są już spore wartości aczkolwiek zwykle wytrzymywane przez butelki. Ostatnio dochodzę jednak do wniosku, że wartości podawane przez BeerSmitha są nieco zbyt ostrożne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

2.8 vol. jest bezpieczne, a nie jest to wbrew pozorom mało. I jestem prawie pewien, że różnicy między 2.8 a 2.9 nie poczujesz na języku, a butelki mogą poczuć. To jest raz.

 

A dwa, jeżeli jesteś absolutnie, całkowicie pewien, że fermentacja już się zakończyła, to możesz nagazować do 3.1 jeżeli lejesz w zwykłe butelki, w końcu jakoś te Paulanery wytrzymują. Ale jak nie jesteś (bo np. nie zrobiłeś testu odfermentowania), to lepiej nagazuj mniej. Ktoś (jkocurek?) wyliczał ile wzrośnie ciśnienie przy dofermentowaniu o 1°Blg i to nie było mało, granaty gotowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 barów w butelce? :o poważnie? Nie pomyliłeś jednostek?

ps. 1 vol to się odnosi do ciśnienia w butelce czy do zawartości rozpuszczonego CO2?

Nie, nie pomyliłem się :/. Ciśnienie to oczywiście obliczyłem po zmierzeniu do jakiej gęstości zeszło piwo w butelkach.

1 jednostka v/v nasycenia CO2 oznacza, że w 1 litrze piwa rozpuszczony jest 1 litr gazowego CO2 w warunkach normalnych (0°C i 101300Pa)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj zlałem na cichą Hefe-Weizena i portera angielskiego.

Zapach piękny.Jak długo potrzymać na cichej,bo potrzebne mi fermentory na następną warkę.Być może jutro dotrze do mnie garnek 40 L i chciałem coś uwarzyć nowego.

Co mogę zmajstrować z takich słodów:

pilzneński 6 kg

Carahell 1 kg

Caraaroma 1 kg

Carafa typ II Special 1 kg

pszeniczny jasny 5 kg

Drożdże mam Safale S-04 i Safbrew WB-06

Chciałem chmielić szyszkami a mam na stanie takie:

Challenger szyszka 200 g

Fuggles szyszka 100 g

Chmiel H. Hersbrucker 100 g

Cascade szyszka 100 g

Edited by Browman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pszeniczne nie potrzebuje dużo czasu na cichej (ja, podobnie jak chyba większość, w ogóle nie przelewam pszeniczniaków na cichą - jedna okazja do zakażenia mniej), 5-6 dni aż dofermentuje i szluss.

Share this post


Link to post
Share on other sites

możesz zrobić dunkelwiezena, z pszenicznego, pilzneńskiego, karmelowego i carafy, drożdże WB-06 H. Hersbrucker tylko na goryczkę.

 

mógłbyś też zrobić coś podobnego do IPA, podstawa pilzneński trochę carahella, chmielenie challengerem i cascade, fugglesem na zimno i drożdże S-04

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja bym sugerował dodać 200g glukozy na 20l, przy 160g wyjdzie słabo nagazowane jak na weizena.

Ja dałem 160g / 20l i wyszła fontanna. Wprawdzie piwko długo mi leżakowało bo ostatnie butelki mają już 6 miesięcy i może dlatego tak jest. Do 3 miesiąca nasycenie było zadowalające.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To prawda, długo je miałem i teraz już dużo gorzej smakuje niż na początku. Nie piję dużo, nie warzę dużo i jestem zadowolony ze swojego domowego browaru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlatego, drodzy koledzy i drogie koleżanki, lepiej jest się posługiwać jakimś kulturalnym kalkulatorem i dawać do refermentacji świadomie, a nie na oko. Bo na oko to chłop w szpitalu umarł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.