Skocz do zawartości

2010.09.28 - Kraków, pub Omerta, wspólne warzenie


singerek

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejne wspólne warzenie w Omercie. Tym razem postaramy się przygotować wee heavy.

 

Planujemy użyć:

- 5kg słodu pale ale

- 1 kg słodu monachijskiego I

- 0,5 kg słodu Caramunich II

- 0,1 kg jęczmienia palonego

- drożdże Wyeast Scottish Ale

- chmiel East Kent Goldings 50g

 

Oczywiście warzenie połączone będzie z degustacją stouta z poprzedniego pokazu.

Zaczynamy o godzinie 17

 

Wszystkich chętnych zapraszamy. Prosimy o potwierdzenie obecności na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwarzone.

Skład jak w pierwszym poscie. Zasyp (bez jęczmienia palonego) do 21 litrów wody z kranu.

Zacieranie: 65 minut w temperaturze 69 stopni.

Po zacieraniu (a przed podgrzaniem) dodany jęczmień palony.

Podgrzane do 77 stopni. Po przełożeniu do filtratora 15 minut na ułożenie złoża. Filtracja bez problemu, otrzymano 29 litrów.

Gotowanie: 90 minut.

Chmielenie: 40 g East Kent Goldings (granulat, 4,8 %) na 75', 10 g East Kent Goldings (j.w.) na 15'.

Po gotowaniu wyszło 21 litrów 18 Blg. Zadane Wyeast 1728 Scottish Ale.

Przewidywana goryczka 20 IBU. Barwa wg wyliczeń 23 SRM (45,5 EBC) - na skutek dłuższego gotowania będzie pewnie trochę ciemniejsze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.