Jump to content
Sign in to follow this  
singerek

2010.09.28 - Kraków, pub Omerta, wspólne warzenie

Recommended Posts

Kolejne wspólne warzenie w Omercie. Tym razem postaramy się przygotować wee heavy.

 

Planujemy użyć:

- 5kg słodu pale ale

- 1 kg słodu monachijskiego I

- 0,5 kg słodu Caramunich II

- 0,1 kg jęczmienia palonego

- drożdże Wyeast Scottish Ale

- chmiel East Kent Goldings 50g

 

Oczywiście warzenie połączone będzie z degustacją stouta z poprzedniego pokazu.

Zaczynamy o godzinie 17

 

Wszystkich chętnych zapraszamy. Prosimy o potwierdzenie obecności na PW.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uwarzone.

Skład jak w pierwszym poscie. Zasyp (bez jęczmienia palonego) do 21 litrów wody z kranu.

Zacieranie: 65 minut w temperaturze 69 stopni.

Po zacieraniu (a przed podgrzaniem) dodany jęczmień palony.

Podgrzane do 77 stopni. Po przełożeniu do filtratora 15 minut na ułożenie złoża. Filtracja bez problemu, otrzymano 29 litrów.

Gotowanie: 90 minut.

Chmielenie: 40 g East Kent Goldings (granulat, 4,8 %) na 75', 10 g East Kent Goldings (j.w.) na 15'.

Po gotowaniu wyszło 21 litrów 18 Blg. Zadane Wyeast 1728 Scottish Ale.

Przewidywana goryczka 20 IBU. Barwa wg wyliczeń 23 SRM (45,5 EBC) - na skutek dłuższego gotowania będzie pewnie trochę ciemniejsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

swoją drogą muszę podpytać o techniczne problemy z warzeniem w lokalu, bo sam zamierzam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.