Jump to content
Sign in to follow this  
KNX

Drożdże w akcji czy infekcja?

Recommended Posts

witam

 

Od 9 dni stoi na cichej mój koelsch. Wszystko było ok tylko jak wczoraj spojrzałem do fermentora, bo pokrywa była bardzo napuchnięta ujrzałem coś takiego ( zdjęcia). Czy drożdże wzieły się znów do roboty czy raczej to objaw jakiejś infekcji? BLG z 14,5 spadło na 4 ( drożdże s-33). Temp. w pomieszczeniu trochę nieciekawa ( 20-21 °C ) ale niestety nie mogę inaczej.

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak smak? po takim zdjęciu chyba niezbyt wiele można powiedzieć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Smak bardzo dobry jak wygazowane piwko

 

Przepraszam za 2 posty coś poszło nie tak

Edited by KNX

Share this post


Link to post
Share on other sites

To tylko piana, siedzi w ciepłym i po prostu dofermentowuje. Co2 się wytwarza i robi się piana na powierzchni. Jak byś przeniósł do 14°C miałbyś czysta powierzchnie i by się ładnie sklarowało, więc się nie przejmuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sam sprawdź, czy to piana czy kożuch. Pomylić je jest trudno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aż zajrzałem do fermentora... Kölsch na cichej od niedzieli. Drożdże S-33. Temperatura? Termometr się zaciął. Pewnie jakieś 18-20°C. Mam to samo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.