Jump to content

Cold Crush i rurka bulgotka


pogo
 Share

Recommended Posts

Mimo dość dużej liczby warek dopiero trzeci raz robię cold crush... I właśnie zauważyłem niepojące zjawisko. Możliwe, że było też wcześniej, ale nie zwróciłem uwagi.

Otóż... gdy temperatura spadła poniżej 7°C (może wcześniej, ale nie zaglądałem) to znikła woda z rurki fermentacyjnej (mam taką "kieliszkową", "cichą"). Pewnie została zassana do pojemnika z piwem. To normalne?
Nie to bym się specjalnie martwił. Fermentacja się skończyła, woda w rurce była z RO, a sama rurka też z zatyczką, potraktowana wcześniej spirytusem, więc myślę, że szanse na zakażenie są znikome... Ale i tak pewien niesmak zostaje... a przecież czasem daje się oleju, przy piwach, które muszą długo stać, a tego bym już zdecydowanie nie chciał mieć zmieszanego z piwem.

Jak sobie z tym radzicie? 

 

Edited by pogo
Link to comment
Share on other sites

Ja przed cold crashem wypycham cześć atmosfery z fermentora tj. wyciągam rurkę i naciskam wieko. Potem kładę na wieko 2 butelki z zamrożoną woda i dopiero z powrotem montuję rurkę. Od kiedy tak robię to nie zaciąga mi płynu z bulgotki.

Link to comment
Share on other sites

15 godzin temu, pogo napisał:

Mimo dość dużej liczby warek dopiero trzeci raz robię cold crush... I właśnie zauważyłem niepojące zjawisko. Możliwe, że było też wcześniej, ale nie zwróciłem uwagi.

Otóż... gdy temperatura spadła poniżej 7°C (może wcześniej, ale nie zaglądałem) to znikła woda z rurki fermentacyjnej (mam taką "kieliszkową", "cichą"). Pewnie została zassana do pojemnika z piwem. To normalne?
Nie to bym się specjalnie martwił. Fermentacja się skończyła, woda w rurce była z RO, a sama rurka też z zatyczką, potraktowana wcześniej spirytusem, więc myślę, że szanse na zakażenie są znikome... Ale i tak pewien niesmak zostaje... a przecież czasem daje się oleju, przy piwach, które muszą długo stać, a tego bym już zdecydowanie nie chciał mieć zmieszanego z piwem.

Jak sobie z tym radzicie? 

 

To przecież proste, rozszczelnić pokrywę 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.