Skocz do zawartości

Chmielenie na zimno


bimbelt

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj akurat wspomniał o tym Udo Grubbe. W tak niskiej temperaturze absorbcja olejków będzie mniejsza a co za tym idzie i aromatu w piwie będzie mniej.

Edytowane przez Dario
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj akurat wspomniał o tym Udo Grubbe. W tak niskiej temperaturze absorbcja olejków będzie mniejsza a co za tym idzie i aromatu w piwie będzie mniej.

Dlatego tez chmielac w niskiej temperaturze należy wydłużyć czas chmielenia

 

 

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dokładnie o tym etapie myślałem, tyle że mówi się głównie o chmieleniu na cichej, stąd pytanie o różnice

Chmieli się na cichej, niezależnie czy przelewasz do innego fementora czy nie. A techniczny termin to "chmielenie na zimno" a nie "na cichej".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.