Jump to content
Sign in to follow this  
bimbelt

Chmielenie na zimno

Recommended Posts

Wczoraj uwarzyłem American IPA i planuję nachmielić je jeszcze "na zimno" na etapie cichej. Zastanawiam się tylko jak przygotować do tego chmiel. Planuję dać 30g Williamette w granulacie. Czy muszę go wyparzyć/odkazić przed zadaniem do brzeczki? Niby chmiel ma działanie bakteriobójcze, ale jakoś boję się zadać go w postaci "surowej".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Standardowo dodaje się bez odkażania, jest to pewne ryzyko ale nie ma innego sposobu. Staraj się go nie dotykać za bardzo rękami itp.

 

Ja naświetlam pod lampą UV.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze jedną alternatywa jest zastosowanie tabletki

 

HopAromaTabs.jpg

 

Ale ciekawi mnie, czy ktoś miał przypadek zakażenia przez dodanie chmielu na zimno?

Share this post


Link to post
Share on other sites
... Planuję dać 30g Williamette w granulacie. ...

Czy po zastosowaniu granulatu nie zostanie zbyt dużo zanieczyszczeń w gotowym już prawie piwie. Chyba, że w siateczce do chmielenia, ale to już może być kolejne źródło zakażenia.

Ja stosuję tabletki.

 

... Ale ciekawi mnie, czy ktoś miał przypadek zakażenia przez dodanie chmielu na zimno?

Tak do końca to przyczyny załapania czegoś, raczej nie można być pewnym, przypuszczać to tak. Byle byśmy nie musieli jednak! :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeszcze jedną alternatywa jest zastosowanie tabletki

Ale chyba ryzyko zakażenia jest takie samo przy granulacie jak i przy tabletkach?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeszcze jedną alternatywa jest zastosowanie tabletki

Ale chyba ryzyko zakażenia jest takie samo przy granulacie jak i przy tabletkach?

Też mi się wydaje że te tabletki to prasowany granulat nic więcej. A sposobem na sterylizacje to może tak zalać wrzątkiem ostudzić i wlać do fermentatora?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeszcze jedną alternatywa jest zastosowanie tabletki

Ale chyba ryzyko zakażenia jest takie samo przy granulacie jak i przy tabletkach?

Też mi się wydaje że te tabletki to prasowany granulat nic więcej. A sposobem na sterylizacje to może tak zalać wrzątkiem ostudzić i wlać do fermentatora?

Też o tym właśnie myślałem. Chciałbym tylko, żeby ktoś z praktyków potwierdził.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Też mi się wydaje że te tabletki to prasowany granulat nic więcej.

Chyba to jednak coś więcej. Zwróć uwagę na kolor granulatu oraz tych tabletek. Wydaje mi się, że tabletki zrobione są w większym stopniu z tego pyłku w środku chmielu (lupulina?) - stąd mają taki bardziej żółty kolor niż granulat.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Też mi się wydaje że te tabletki to prasowany granulat nic więcej.

Chyba to jednak coś więcej. Zwróć uwagę na kolor granulatu oraz tych tabletek. Wydaje mi się' date=' że tabletki zrobione są w większym stopniu z tego pyłku w środku chmielu (lupulina?) - stąd mają taki bardziej żółty kolor niż granulat.[/quote']

Wygląda na to, że są też wydajniejsze. Tak czy inaczej pytanie pozostaje niezmienne - czy antyseptyczne właściwości chmielu pozwalają na zastosowanie go na "surowo" do chmielenia na zimno?

Share this post


Link to post
Share on other sites
[ Tak czy inaczej pytanie pozostaje niezmienne - czy antyseptyczne właściwości chmielu pozwalają na zastosowanie go na "surowo" do chmielenia na zimno?

Tak, "na zimno" chmieli się w sposób "na surowo", t.j. nie potrzeba ich sterylizować ani nic wymyślać. Nic się nie bój, tylko syp - ja tak zrobiłem chyba setki razy :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wygotowuję tylko pończochę - skarpetkę, którą kupuję w kiosku (pani patrzy podejrzliwie...), wsypuję do niej chmiel wraz z wyparzoną, ciężką łyżką stołową (inaczej pończoszka wypłynie jak balon...), zawiązuję i wrzucam...:smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdy używasz granulat do chmielenia na sucho, nie potrzebujesz siatki bo chmiel ci pójdzie na dno po kilku dniach.

 

Gdy używasz całych szyszek, możesz użyć siatkę, bo chmiel ci będzie pływał na powierzchni. Jednak łatwiej jest po prostu wsypać szyszki bez siatki, bo wtedy one będą rozprzestrzenione na całej powierzchni piwa w fermentorze i przez to będą miały lepszy kontakt z piwem. Potem, podczas butelkowania/kegowania po prostu możesz zawiązać małą siatkę na końcu rurki do przelewania.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Scooby: dziękuje za wsparcie - spróbuję twoim sposobem.

 

Seniorrobert: to też dobry pomysł, ale więcej roboty i większe ryzyko chyba. Nie planuję w tym przypadku odzyskiwania gęstwy, więc nachmielę raczej bez skarpety.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jednak łatwiej jest po prostu wsypać szyszki bez siatki, bo wtedy one będą rozprzestrzenione na całej powierzchni piwa w fermentorze i przez to będą miały lepszy kontakt z piwem.

Chmieliłem na zimno tylko raz, więc doświadczenie w tym względzie mam niewielkie, ale wydaje mi się że szyszki rozsypane po powierzchni będą pływały po wierzchu i kontakt z piwem będzie przez to dużo mniejszy niż gdyby były w woreczku. Oczywiście woreczek należy czymś dobrze obciążyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja uważam że chyba marginalna różnica by będzie, bop chmiel będzie cały namoczony a wiadomo że ekstrakt będzie spływał z wynurzonych części. A do wyławiania szyszek użyłbym np:

 

lyzka,cedzak,siatka,kralipex.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz użyć sitko, ale i tak musisz zawiązać siatkę na końcu rurki do przelewania. Nawet po usunięciu szyszek w piwie będą pływać osobne listki od szyszek, nie wiele, ale wystraczy żeby zatkać rurkę do przelewania, zatkać połączenia w kegach lub pokazać sie w butelkach.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gdy używasz całych szyszek, możesz użyć siatkę, bo chmiel ci będzie pływał na powierzchni. Jednak łatwiej jest po prostu wsypać szyszki bez siatki, bo wtedy one będą rozprzestrzenione na całej powierzchni piwa w fermentorze i przez to będą miały lepszy kontakt z piwem.

Hmm... skoro chmiel będzie pływał po powierzchni to chyba raczej będzie miał mniejszą styczność z piwem, niż wtedy gdy jest w siateczce i obciążony.

 

I generalnie pytanie, bo chyba nie padła tu jeszcze na to odpowiedź: jaki chmiel jest lepszy do chmielenia na zimno: szyszki czy granulat? Ja stawiałem na szyszki, bo wydawało mi się, że mają lepszy aromat (tzn więcej czuć aromatu w szyszkach niż w granulacie), ale przecież granulat to rozdrobnione szyszki i jak tylko się ten granulat "rozpuści" to powinno to lepiej przenikać do brzeczki.

Ale mam jeszcze jedną wątpliwość: jak dużo substancji aromatycznych zostaje straconych podczas granulowania? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałbym odkopać pytanie kolegi Stasiek.

Przy chmieleniu na zimno szyszkami lepiej wsypać chmiel:

luzem - wtedy pewnie większość będzie pływała i będzie niezamoczona,

czy w woreczku muślinowym - ale wtedy może się zlepić w grudę i ze środka tej grudy nie oddać aromatów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogę się podpiąć w tej tematyce? - załóżmy że nie chcę przelewać na cichą do innego wiadra - czy są jakieś konkretne przeciwwskazania żeby dodać chmiel na koniec burzliwej i przetrzymać te 3-4 dni dłużej(przenieść w chłodniejsze miejsce)? Różnica jaką widzę to ilość drożdży(załóżmy że nie zbieram gęstwy) coś jeszcze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

lolo dałeś dwa linki, z pierwszego wynika że lepiej szyszkę nasypać luzem a z drugiego że w pończosze może się zbić w grudę o której pisałem. Ok w takim razie wrzucę luzem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dałem linki bo sam się w nie wgłębiałem, miałem nadzieje, że znajdziesz odpowiedź bo ja tam znalazłem na temat chmielenia na zimno :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.