Skocz do zawartości

Pytanie dot. płatków owsianych


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

Mam nadzieje ,że sekcja piaskownica jest odpowiednim miejscem na ten temat. Jestem w trakcie przygotowań do robienia drugiej warki piwa. Tym razem chcę zmodyfikować przepis i wyjść od podstawy podobnej do Wheat (albo po prostu piwo pszeniczne). Pomyślałem żeby dodać też płatków owsianych.

 

Pszeniczny 3kg

Pilzneński 2kg

Płatki owsiane górskie 0.7 (nie błyskawiczne)

 

Płatki się kleikują a pytanie które teraz mam dotyczy momentu dodania ich do zacieru. Czy jest jakiś konkretny moment w którym należy je dodać? (np. po konkretnej przerwie) czy można je wrzucać po kleikowaniu od razu na początek zacierania.

 

Z góry dzięki za uwagi i sugestie,

 

Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez treborkenuh
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, treborkenuh napisał:

 

Hej dzięki za odpowiedź,

 

W sumie teraz na logikę patrząc to faktycznie chyba jest dodać ja na początku żeby było więcej czasu na zajście wszystkich procesów,

 

Dzięki za potwierdzenie :)

A na przyszłość może kleikować przy zacieraniu

https://www.blog.homebrewing.pl/kleikowanie-czyli-nie-taki-diabel-straszny/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.