Jump to content
Sign in to follow this  
moler

Browar MOLERA

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Postaram się opisywać w tym wątku moje zmagania z piwowarzeniem.

Na razie warzę z brew-kitów, gdyż chcę poznać "uproszczony" przebieg warzenia piwka. Poza tym czekać mnie będzie inwestycja w gar, gdyż na razie największy jaki posiadam to 10l. Dodatkowym problemem jest to, że mam w domu płytę elektryczną z indukcją - widziałem na allegro jakiś garnek 23 litry to kosztował jakieś 160zł.

 

#1 warka - Muntons Continental Lager rozlane 28.08.2010. Kilka dni temu odbyła się degustacja i bardzo dobre, jednakże moje kubki smakowe źle znoszą mocną gorycz i muszę się przyznać, że niebardzo mi smakuje :lol:

Jak później doczytałem piwko to ma 45-55 IBU, więc jest to całkiem wysoka porcja goryczy.

 

Jakoś przeboleję tą gorycz - jednak mam wrażenie że z dnia na dzień jest coraz mocniejsza. W najgorszym wypadku pozostaje rozdawnictwo wśród znajomych.

 

Przedwczoraj kupiłem brew kita do pszenicznego i koźlaka. Jeśli zasmakuje to potem mam zamiar warzyć z zacieraniem :D

 

Do refermentacji 23litrów piwa użyłem 200g glukozy. Czy nie jest to za duża dawka? Kilka butelek po otwarciu zaczęło się powoli pienić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie przygotowuję swoje 3 piwko z brewkita. Następne będzie już ze słodów :)

Podczas mieszania wrzątku z zawartością puszki i suchym ekstraktem brzeczka tak się spieniła, że ledwo zmieściły mi się do fermentora 23 litry.

Miejmy nadzieję, że piana szybko opadnie i będę mógł zmierzyć BLG i rozsypać drożdże.

 

Zamknąłem fermentor pokrywą z rurką i zassało mi trochę wody :D

 

EDIT:

Minęło 30 minut. Odkryłem kolejny problem i z jego usunięciem będzie już chyba dużo większy problem.

Piana opadła i z docelowych 23 litrów zrobiło się 24,3 litra.

BLG brzeczki przy 20°C to zaledwie 3°Blg !!!

Zadałem już drożdże. Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie :)

Edited by moler

Share this post


Link to post
Share on other sites
Piana opadła i z docelowych 23 litrów zrobiło się 24,3 litra.

BLG brzeczki przy 20°C to zaledwie 3°Blg !!!

Niemożliwe, żeby to było 3°Blg! Z samej puszki 1,7kg rozpuszczonej w 23litrach powinieneś dostać jakieś 5,5°Blg, a piszesz że jeszcze dodałeś suchy ekstrakt...

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też jestem zaskoczony. Trochę ponad litr nadmiaru wody i od razu tak spada gęstość.

 

Na dowód mam zdjęcie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na zdjęciu jest akurat skala potencjalnej zawartości alkoholu. Ale po obróceniu wychodzi ok. 3°Blg

 

Nie wiem jak to się stało. Może to przez tą pianę. Otworzyłem fermentor i jeszcze raz porządnie wymerdałem brzeczkę :rolleyes:

 

Po uspokojeniu się wlałem kolejną próbkę do cylindra i ku mojej radości ukazało się 10°Blg !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.