pogo Posted February 17 Share Posted February 17 (edited) Od jakiegoś czasu mam RO, niestety okazuje się, że w wodzie mam żelazo, którego to nie usuwa. Nie są to jakieś dramatyczne ilości jest to ledwo wyczuwalne w piwie (moim zdaniem), ale i tak trochę psuje smak. Wiem, że to z wody, bo ta prosto z kranu ma metaliczny posmak, po RO wydaje się jeszcze bardziej uwydatniony (pewnie przez redukcję innych smaków). Sposób działania RO jednoznacznie mówi, że nie poradzi sobie z żelazem. To nie sito molekularne, a coś, co działa bardziej na zasadach chemicznych i nie zrobi nic z jonami -3, do których należy większość żelaza. Mam praktycznie gołe RO, bez dodatkowej deminaralizacji czy remineralizacji. Czy ktoś miał doświadczenia z tym i jakieś rozwiązania? Czy filtr demineralizujący może coś dać? Ciekawe jak bardzo pokręciłem fakty... Edited February 17 by pogo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted February 17 Share Posted February 17 Zakładając że woda jest czysta i klarowna a ma posmaki żelaza, krwi itp. to takie "związane" żelazo w wodzie to będzie żelazo (II). czyli: "w chemii odnosi się do pierwiastka żelaza na +2 stopniu utlenienia. W związkach jonowych taki atom może występować jako oddzielny kation oznaczany jako Fe2⁺." Najprostszym sposobem eliminacji kationów żelaza są zmiękczacze wody. Niestety zmiękczacze niekorzystnie wpływają na profil wody pod warzenie bo wprowadzają jony sodu, eliminując pożądane jony magnezu i wapnia. Ale można taką wodę później modyfikować. Innym sposobem eliminacji kationów żelaza z wody jest użycie filtra utleniającego (oxidizing filter) i "zamiana" Fe2+ na Fe3+. Taka forma żelaza (żelazo III) jest już "filtrowalna" przez np. filtrów węglowe. Czyli potrzebujemy dodatkowy filtry z piaskiem manganowym (manganese greensand) czy potassium permanganate, KDF i inne (w internecie znalazłem kilka) aby utlenić kationy 2+ do 3+. Brunatna woda która ma posmaki żelazowe to właśnie woda z żelazem III, w stopniu utlenienia +3. Jak pisałem taką wodę można już filtrować, np. wstępnymi filtrami w RO. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pogo Posted February 18 Author Share Posted February 18 (edited) Dzięki. Woda wygląda na klarowną, choć zostawia żółto-pomarańczowe zacieki na armaturze, jakbym pozwolił temu narosnąć pewnie stałyby się brunatne. Może są tam i jedne i drugie jony... No to szukam filtrów utleniających. Jak rozumiem, powinienem go wstawić przed RO. Nie za, nie w środek, tylko przed. Mieszkam w bloku z miejską wodą, więc pewnie jest dość czysta. Nie wiem gdzie ja to upchnę, ale coś wymyślę... Edited February 18 by pogo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.