Skocz do zawartości

Tolerancja drożdży na alkohol - Wyest 2206 Bavarian Lager


Kronelius

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie o tolerancję tych (lub innych) drożdży na alkohol i późniejsze nagazowanie.

Mam Wyest 2206 Bavarian Lager

W opisie sugerują, że można na nich zrobić Doppelbocka.
Chcę zrobić takowego. Pewnie będę celował w ekstrakt 21 BLG°.

 

Patrząc na ich odfermentowanie 73%-77%, przy skrajnym 77% będę miał 9,5% ABV. A same drożdże mają tolerancję do 9% ABV.
Do poprzedniego piwa, z którego będzie gęstwa oraz do koźlaka dodam pożywki Wyesta.

 

Pytanie brzmi czy to ma prawo się potem nagazować w butelkach?

 

Macie jakieś doświadczenia z tymi drożdżami?

Jak to wygląda z innymi i przekraczaniem ABV?

 

Nie chce specjalnie kupować innych drożdży, bo na te mam już plan i będę miał świeżą gęstwę.

 

Koźlak będzie robiony ze sprawdzonej receptury Koźlaka dubeltowego z Cieszyna z 2009 roku. Już go robiłem na innych drożdżach. Był bardzo smaczny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.