Jump to content
Sign in to follow this  
bmalkow

Po wysładzaniu 5°Blg

Recommended Posts

Robię stouta z zestawu CP. Po wysładzaniu, które pewnie sp?em, wyszło mi że ma 5°Blg. Pewnie w czasie chmielenia skoczy do 7, może 8? Ale powinno być 12°Blg.

Da się to jakoś uratować?

Może po prostu cukrem brązowym?

A może zwyczajnie odparować więcej wody w czasie chmielenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uf? spaprałem pomiar. Jak wymieszałem dobrze, to wyszło 9.5°Blg. Widać jak lało się z rurki to warstwy się zrobiły

Powinno do 12 dojechać podczas chmielenia.

 

Po wysładzaniu miałem 25 litrów.

Słody zadałem do 12litrów (4kg słodów)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Uf? spaprałem pomiar. Jak wymieszałem dobrze, to wyszło 9.5°Blg. Widać jak lało się z rurki to warstwy się zrobiły

Powinno do 12 dojechać podczas chmielenia.

 

Po wysładzaniu miałem 25 litrów.

Słody zadałem do 12litrów (4kg słodów)

nie zapomnij zamieszać, i to solidnie, przed zadaniem drożdży...:smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze jest wskazane, ale nie wiem, czy kiedyś jest konieczne. Ja robię piwa słabawe (do 12.5°Blg), więc napowietrzam jak mi się chce, a jak nie to nie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.