Skocz do zawartości

Premiant i marynka


gen.Jomini

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam 50gr. marynki i 50gr. premianta. Robię czwartego pilsa, i tak myślę, jak nachmielić piwko.

Cz połączenie tych dwóch chmieli na smak 20min. i aromat na 0min jest dopuszczalne? W sensie, czy smak i aromat będzie do przyjęcia jak na pilsa, czy lepiej dać osobno.

Marynkę dam na 60min 15gr - 17gr., na 20min. premiant i marynka po 15gr, na 0 minut po 20gr.

Nie wiem jak jest z marynką, jeśli chodzi walory w smaku i zapachu, dopiero eksperymentuję, co i jak.

No i mam jeszcze chmiel perle, ale nie wiem, czy tu będzie pasował.

Edytowane przez gen.Jomini
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20 gramów marynki na goryczkę , potem nic, potem na 0min (na wyłaczenie palnika) 50 gramów mieszanki pół na pół marynki i premianta) , przetrzymaj potem te chmiele w 70 - 75 st C przez 10 minut i potem dopiero dale schładzaj brzeczkę.

Więcej chmielu nie trzeba.

Jak tak chmiele Pilsy i mi to bardzo pasuje

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie jak chodzisz brzeczkę?

 

Wszystkie 3 chmiele są ok do pilsa. Spokojnie możesz je łączyć w chmieleniu na aromat. Śmiało eksperymentuj.

 

Co do goryczki to podobno premiant daje bardzo gładka goryczkę. Warto spróbować

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.