Jump to content
Sign in to follow this  
vettis

"NOWY PIWOWAR" JAKOB SROCZYŃSKI 1821r - Skawśnienie piwa

Recommended Posts

...Skawśnienie piwa nastepuje z trzech przyczyn; z użycia zbyt goracej wody do zatarcia słodu, z długiego zostawiania brzeczki wraz z słodzinami czyli młutem i z gotowania słodzin z brzeczką. Kwasnieć zaczynające piwo należy im prędzej tym lepiej naprawić czyli początek kwaśnienia oddalić, który działając w sposób kwasnego drożdżownika, piwo w ocet zamieni, którego już naprawić nie można.

Ciała któremi takie piwo bez szkodzenia zdrowiu pijących go naprawić czyli odkwasić można, są.

1. oczyszczony potaż czyli czyste łagodne kali.

2. czyszczona soda czyli czysty łagodny natron.

3. czyste wpano zawiarające w sobie kwas węglowy, iakoto marmu i skorupy z ostryg, albo czysta biała kreda.

Każde z nich na proszek utłuczone uwięźi w sobie kwas octowy w piwie związany, a za to udziela piwu kwasu węglowego, powiększa jego musowanie i naprawia smak. Chcą temi ciałami piwo odkwasić, bierze się z beczki kwarta piwa i miesza się z nimi potrosze iednego lub drugiego z rzeczonych proszków, dopóki kwaśny smak z piwa niezniknie, i aż zmaczany w piwie kawałek niebiebieskiego lakmusowego papieru znacznie koloru na czerwony nie zmienie, czyli dopóki znacznie czerwienieć nie przestanie. Wiedząc ile potrzeba było proszku do jednej kwarty, łatow oznaczyć ilości do całej brzeczki potrzebną, z którą zmięszawszy piwo zostawia się przez 24 godzin, a odkwaszenie nie zawodne nastąpi. Piwo tym sposobem naprawione nie ma nic, coby zdrowiu szkodziło i smak jego nie jest zepsuty, przecież konserwować się długo nie może, lecz prędkowypotrzebowane być musi; inaczey zasuie się. ...

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak to mówią: "nie próbujcie tego w domu ! ".

Ta książka to bardziej pasuje do działu bajek i legend niż jako poradnik dla piwowara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ja wiem czy takie bajki? Wsaczuk eksperymentował z "odkwaszaniem" piwa kredą - podobno pomogło:

 

zrobiłem pilsa, który mi skwaśniał bo z gęstwą było coś nie tak. Stwierdziłem że i tak go wypiję, ale postanowiłem coś zrobić żeby smak poprawić. Coder mi poradził żeby kredy dodać żeby podnieść pH. Dodałem 2 łyżki kredy na cichą, takiej POCHowskiej. Piwo jest mętne, ale smak kwaśny znikł. Wlałem w butle zobaczymy czy się wyklaruje. Jak nie to będę miał takie jasne piwko do grilla.

źródło: http://www.piwo.org/forum/p56757-26-06-2010-10-02-19.html#p56757

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak, pomogło "na chwilę" jak dałem surowca do refermentacji to znów się zrobił kwas. Może by pomogło jakby wlać do kega wsypać kredy i nagazować sztucznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
tak, pomogło "na chwilę" jak dałem surowca do refermentacji to znów się zrobił kwas. Może by pomogło jakby wlać do kega wsypać kredy i nagazować sztucznie.

No, np. CO2 z rozkładu CaCO3. Wrzucasz kredę i szybko kapslujesz albo zamykasz porcelankę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

to nie jest jak reakcja sody z HClem. wrzuciłem tę kredę i jest zero reakcji. To nie starczy na nagazowanie piwa. Oprócz tego że jony CO3(2-) wiążą kationy H+ to jony wapnia wiążą aniony kwasów organicznych. Po za tym można dać za dużo i piwo zrobi się zbyt zasadowe, albo będzie za dużo Ca(2+) co też spowoduje zmianę smaku... Za dużo zmiennych żeby to dobrze zrobić. Lepiej wylać i zrobić nowe bez infekcji. Albo dodać syropu malinowego i podawać jak lambika :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
to nie jest jak reakcja sody z HClem. wrzuciłem tę kredę i jest zero reakcji. To nie starczy na nagazowanie piwa. Oprócz tego że jony CO3(2-) wiążą kationy H+ to jony wapnia wiążą aniony kwasów organicznych. Po za tym można dać za dużo i piwo zrobi się zbyt zasadowe, albo będzie za dużo Ca(2+) co też spowoduje zmianę smaku... Za dużo zmiennych żeby to dobrze zrobić. Lepiej wylać i zrobić nowe bez infekcji. Albo dodać syropu malinowego i podawać jak lambika :smilies:

Owszem ale dawkę można obliczyć podobnie jak ilość środka do refermentacji. Trzeba tylko najpierw stwierdzić ile trzeba kredy do zobojętnienia kwasów. Miareczkować można NaOH da się przeliczyć :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak, ale będziesz miareczkował do jakiego pH? w piwie normalnie jest pH koło 4. W sumie wsypałem na cichą 2 łyżki kredy, po cichej była jeszcze na dnie ale smak był w porządku. W sumie można by wlać w kega, wsypać 2 łyżki zostawić na 2 dni, dogazować i może dałoby się to wypić. Albo rozlać na jakiejś imprezie jako ostatni keg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.