Jump to content
Sign in to follow this  
vettis

"NOWY PIWOWAR" JAKOB SROCZYŃSKI 1821r - Klarowanie piwa

Recommended Posts

Klarowanie piwa

 

...Z metnego naprawione piwo nie jest w prawdzie tak doskonałe jak niepotrzbujące naprawy, jednakże znajdują się sposoby, które do klarowania mętnego piwa użyte mniej lub więcej pomyślne skutki wydają, a te podług doświadczeń są nastepujące.

Do klarowania metnego piwa uzywa się soli kuchennej, jeleniego rogu, albo rybiego karuku...

 

...Sól suszy się naprzód w ciepłym powietrzu, potem trzyma się w tygielku na ogniu, dopóki trzeszczeć nie przestanie, na koniec rozpuszcza się w czystej wodzie, miesza się rozczyn soli należycie z piwem, zostawia się w zaszpuntowanej beczce przez 30 do 40 godzin do ustania i sciąga się w inną beczk. Do 100 kwart piwa dość jest 12 łutów wyprażonej soli, bo dodawszy więcej piwo nabierze słonego smaku. ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.