Skocz do zawartości

browar domowy Wośko


wilko

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

#5 Kolońska kolarka rozlana 01.03.2012, z dodatkiem cukru 5,6 g/l. Na cichej była praktycznie 2 tyg, w temperaturach 13-19°C, zależy jak silne przeciągi się robiły. Ostatecznie zeszła do 3,5°Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na opróżnienie magazynu, coś koło 15 l 15°Blg. Szkoda, że jęczmienia nie ma więcej, bo mam chęć na stouta.

 

Zasyp

  • pilzneński - 3,5 kg
  • crystal 145 - 0,25 kg
  • CaraAroma - 0,2 kg
  • jęczmień palony - 0,2 kg

Zacieranie

jeżeli kołdra na tyle dobrze zaizoluje

  • 70 -> 65°C przez 120'

Gotowanie 60'

jakoś w dwóch porcjach

  • Perle - 35 g

Fermentacja

  • gęstwa S-33 po kolarce

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #6 Gruba guma, warzone 03.03.2012.

 

Z resztek zapasów surowcowych, coś na kształt Foreign Extra Stout.

  • pilzneński - 3,5 kg
  • crystal 145 - 0,25 kg
  • CaraAroma - 0,2 kg
  • jęczmień palony - 0,2 kg

Zacieranie

w fermentorze owiniętym kołdrą. Jęczmień palony dodany po 80', bo akurat wtedy mnie podkusiło zrobić kontrolny pomiar temperatury.

 

12 l - 77°C

  • 130' - 67-61°C

+ 10 l 90°C na wygrzew. Czas roztył się z planowanych 120' bo za późno wystartowałem z grzaniem wody.

 

Filtracja

  • + 5 l wody

Bezproblemowa, mimo niedelikatnego dolania wygrzewowych 10 l wody i rozpoczęciu spuszczania niedługo po tym. Zwróciłem ledwie 1 l i już szło czysto.

Wysładzałem do uzyskania 18 l brzeczki, pozostałe około 1,5 - 2 l cienkusza stanie się napojem słodowym na gaszenie pragnienia po rowerowym wracaniu z pracy.

Gęstości na tym etapie ponownie nie mierzona. Próbówki dalej brak.

 

Chmielenie 60'

  • 0' - ~35 g Perle

Zrezygnowałem z dzielenia na dwie porcje.

Osady odwirowane na ciepło, studzenie balkonowe.

 

Fermentacja

  • gęstwa S-33 po poprzedniej warce

Temperatura brzeczki przy zaszczepieniu - 26°C, w pomieszczeniu 18°C.

Drożdże wyjąłem z lodówki dzień wcześniej. Rozbudzone, na mój nos, pachniały nieciekawie, ale to mój pierwszy raz z gęstwą, więc uznałem, że co ja się tam znam i tak ma właśnie być. Niech będzie dobrze.

 

Gęstość brzeczki po korekcji 15,3°BLG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#6 Gruba guma, zlana na cichą 11.03.2012, po 8 dniach fermentacji przy temperaturze otoczenia 18-19°C. Tym razem bez pomiaru gęstości bo piwa okazało się zbyt mało i balingomierz nie daje rady się zanurzyć w fermentorze. Wszystko przez to, że ulałem dwie butelki na szybkie nagazowanie przed 17 marca.

Edytowane przez wilko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#6 Gruba guma rozlana 16.03.2012, z dodatkiem cukru 4 g/l. Temperatury na cichej miała w granicach 17 - 19°C. Odfermentowała do 4,8°Blg.

Edytowane przez wilko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.