Skocz do zawartości

Dekokt


Rekomendowane odpowiedzi

Trochę to dziwne, albo jest jeszcze jedna możliwość, że rozkalibrowałem przez przypadek refraktometr i nawet o tym nie wiem. Sprawdzę w tygodniu, może to błąd w odczycie.

Piwo robiłem na Gozdawa Old German. Nigdy nie miałem problemu z tymi drożdżami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 30.01.2022 o 20:33, Nazwa użytkownika napisał:

Czy dekokcja może wpłynąć na niskie odfermentowanie brzeczki?

 

Chyba jest to możliwe. Robiłeś klasyczną dekokcje czy tzw. odwróconą?

Odbierałeś gęste czy rzadkie? Jak gęste to może się nie zatarło za pierwszym razem i jak poszło do gotowania i wróciłeś to było już za późno bo było już za mało enzymów?

Może jest dużo skrobi albo dekstryn i stąd problemy z fermentacją.

Ciężko powiedzieć - musiałbyś wszystko opisać.   

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A próba jodowa jak wyszła? Jeśli załóżmy zagotowalbys cały zacier to próba jodowa będzie ok ale ubijesz enzymy i powstaną głównie dekstryny. Jak przeprowadzałeś dekokcje i jak temperaturę podnosiłeś?

Edytowane przez Glabro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.