Skocz do zawartości

Temperatura


Kluner

Rekomendowane odpowiedzi

Po czwartym dniu większość cukrów już będzie przejedzona przez drożdże, powolne podnoszenie temp. zapobiegnie zatrzymaniu fermentacji. Po zakończeniu fermentacji śmiało obniżaj, piwo się bez problemu wysyci.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdże podczas fermentacji nie lubią jak się obniża temp. i odwrotnie jak się podwyższa temperaturę to ochoczo zaczynają pracować. To tak jakby psu dać miskę i podczas jedzenia ją zabierać ;)

Dlatego klarowanie (CC) robi się po zakończeniu fermentacji a np przy fermentacji lagerow tak bardzo przywiązuje się do stałej temp. fermentacji, przy czym najważniejsze/najgorsze w wahaniach temp. sa te spadki. Elektronik powiedziałby zbocza opadające ?  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

39 minut temu, karollom napisał:

Super dzięki wielkie. Oczywiście mówiąc o tych 15 czy 16 stopniach fermentacji przez pierwsze parę dni mamy na myśli temperaturę samej fermentacji a nie otoczenia prawda? 

Ogólnie zawsze interesuje nas temp. brzeczki/piwa. Np jak masz lodówkę sterowana pod fermentor to informacyjnie możesz mieć sondę w lodówce ale najważniejsza jest sonda umieszczona w piwie lub względnie na boku fermentora przyklejona i zaizolowana. Ta w lodówce będzie pokazywała większe wahania a ta w fermentorze powinna być maksymalnie stabilna.

Edit: a jak masz zimna piwnice, ja np w miesiące zimowe mam w niej 8 stopni to możesz założyć, że jesteś w stanie utrzymywać stała temperaturę 10 stopni lub większej poprzez zastosowanie tylko przewodu grzewczego, którym będziesz sterować. W obu przypadkach samego chłodzenia, grzania czy w ogóle fermentowania istotna jest temp. płynu ale pamiętaj, że to nie nitrogliceryna więc ta temperatura tak ważna nie jest wlaszcza, że to IPA więc dużo wybacza :)

Edytowane przez Glabro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23 godziny temu, Krzyżak napisał:

@wizi a co z absorbowaniem żywic chmielowych przez drożdże, przez co osłabieniem intensywnością aromatu AIPy ?

Pomijalny aspekt. Nigdy nie miałem problemu z aromatem przez brak przelewania na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli nie chcesz kupować używanej chłodziarki (nawet takiej na 1 fermentor) to zmontuj skrzynię styropianową - nie pożałujesz zobaczysz. Oczywiście lagera ciężko będzie wybitnego w niej zrobić ale piwo górnej fermentacji powinno mieć bardzo dobre warunki dla znacznej  większości szczepów na rynku. Jeżeli nie chcesz montować tej skrzyni to pozostaje szczep lutra kveik który oczywiście jest drogi, natomiast nada się do piw górnej fermentacji  i wielokrotnie wykorzystasz gęstwę więc wysoka cena jest względna.

My w domach jednorodzinnych mamy lepsze warunki i ich wybór - piwnica, strych lub na dwór, w mieszkaniu (mieszkanie też powinno miec komórkę piwniczną) zmontowałbym skrzynię stryropianową na butelki z lodem.

Przelewanie na jakąś tzw fermentację cichą do innego fermentora sobie daruj - niepotrzebne natlenianie i ryzyko zakażenia - jeśli jest do 13 Plato to w 3 tygodnie piwo jest do zabutelkowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.