Jump to content

Recommended Posts

Zasyp

4kg Maris Otter

0,25 kg melanidowego

0,2 kg brytyjski crystal

0,04 kg pszennego czekoladowego

 

Zacieranie w jednej temperaturze, 60 minut 68°C , następnie mashout do 77°C.

 

Chmielenie

85GPH (17g 5%AK) Goldings na całość gotowania.

 

Dodatki

Mech irlandzki na ostatnie 15 minut.

 

Drozdze i fermentacja.

Drożdże 200 ml rzadkiej gęstwy Wyeast Scottish Ale. Fermentacja powinna byc chlodna, najlepiej 15°C.

 

Rozlew

Piwo powinno byc slabo nagazowane, okolice 50g cukru do refermentacji na 20 litrow piwa.

Edited by Makaron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generalnie celowałbym w 13°Blg +, i zmienił zasyp w przypadku mniejszej wydajności (przy dzisiejszym systemie musiałbym dać z 4,5kg pale).

 

Do druga sugestia to więcej cukru do refermentacji z 65g na 20L. Chyba, że faktycznie ktoś przeprowadzi chłodną fermentację i dużo CO2 już będzie w piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

rzadkiej gęstwy

Jak to rozumiesz.

 

Trudne pytanie. Nie ma to być zawiesina, taka by łyżką nabierać. Ale bardziej przypominające coś porządny starter z suchych drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Makaron

Chciałem poczynić sobie szkocką 80/-, ale mam na stanie w domu tylko Irish Ale. Czy szkot na tych drożdżach odda istotę stylu czy dać sobie spokój. W specfikacji niby stoi, że nadają się, a jak to jet w praktyce?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Makaron

Chciałem poczynić sobie szkocką 80/-, ale mam na stanie w domu tylko Irish Ale. Czy szkot na tych drożdżach odda istotę stylu czy dać sobie spokój. W specfikacji niby stoi, że nadają się, a jak to jet w praktyce?

 

Ciezko powiedziec bo ich nigdy nie uzywalem. Ale bardzo duzej roznicy byc nie powinno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Przepraszam, że pytam, ale ta raceptura dotyczy którego piwa? Miałem przyjemność warzyć "IRISH RED ALE" z gotowego zestawu słodów. Masakra zeszło szybciej niż dojrzało wspaniałe. Teraz szkam jakiegoś przepisu do do samodzielnego zestawienia. Tak korci człowieka co by coś pozmieniać. Ale od czegoś trzeba zacząć ;) Więc jak ktoś ma jakąś sprawdzoną recepturjkę na czerwonego "IROLA" lub "IRYSA" to z chęcią bym ją zgłębił. Pozdrawiam Staszek. :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze pytania o recepture to chyba nie tutaj, a po drugie daruj sobie epitety narodowosciowe "polaczku", bo obrazasz wielu moich kolegow...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.