Jump to content

Dodawanie owoców do piwa


Recommended Posts

Hej,

 

Chciałbym dodać do swojego piwa trochę owoców a konkretnie mango i maliny. Dostępne mam tylko mrożone.

 

1. Czy mrożone owoce muszę jakoś przetworzyć przed dodaniem?

2. Na jakim etapie najlepiej dodać owoce (konkretnie - lepiej na burzliwą, czy dopiero po zlaniu na cichą)?

3. 1kg mango i 1kg malin ujdzie w tłoku na 20 litrów Sour IPA? Mniej? Więcej?

 

Szukałem czegośtam w internecie, ale zdania są dość podzielone

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Ja ostatnio degustowałem swoje piwo z dodatkiem wisni. 

Dalem ponad kg na jakies 8 l piwa przy przeleniu na cichą. 

Wisnie wszystko zdominowały i zona jest mega z niego zadowolona :)

Link to comment
Share on other sites

1. Nie, ryzyko zakażenia jest, ale małe. Jeśli chcesz bezpieczne, możesz przepasteryzować w słoiku, ale może smakować kompotem.

2. Na cichą, żeby nie tracić za dużo aromatu. Licz się ze stratami, bo jeśli dobrze nie oddzielisz owoców od piwa gushing murowany.

3. Jeśli chcesz je dodać naraz, to pewnie wystarczy.  Ja dawałem 1,2 kg mango na 10 l gose i było wyczuwalne, ale nie dominujące. Maliny są ponoć bardzo mocne. Dawałem jeszcze 2kg wiśni na 10 l kwaśnego dzikiego ale i mogłoby być więcej. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.