Jump to content

Osad po cichej


rybak16
 Share

Recommended Posts

Cześć, chciałbym byście pomogli mi zdiagnozować pewien problem.

 

Niedawno robiłem west coasta. Dużo chmieliłem na cichej. Po 3 dniach chmielenia zlewałem. Filtruje w tej sposób:

 

Biorę hops spidera 300 mikronów:

HTB1tfBWPhTpK1RjSZFMq6zG_VXaH.thumb.jpg.45b9480b61e083dd16746b5edf2d357c.jpg

Taką siatkę filtracyjną: https://browamator.pl/siatka-do-filtracji-chmielenia-brew-bag-poj-35-l,3,5,4585

 

I hopspider wkładam w tą siatkę. Oczywiście tak owijam bym wszystko się w miarę trzymało i wstawiam do wiadra z piwem. Później ze środka tego hop spidera zlewam sobie piwo bez chmielin. 

Przy ostatnim piwie w trakcie zlewania do butelek zauważyłem, że mimo wszystko mam w piwie taką jakby mgiełkę. I zastanawiam się czy to jeszcze chmieliny, czy może drożdże, które się przedostały czy jakieś białka. Jestem dość początkujący i wolałbym nie zgadywać. Mi to trochę wygląda na pozostałości drożdży. Wygląda to tak (zlałem resztkę po zlaniu do butelek piwa):

 1642233649045.thumb.jpg.947c6e61be9a1af04f34aa08a3902ada.jpg

 

Czy macie jakiś patent by się tego pozbyć? Zejście z temperaturą bardzo nisko by się wyklarowało wszystko może być u mnie problematyczne. Myślicie, że jakiś środek do klarowania dodany pod koniec cichej się sprawdzi?

 

 

Link to comment
Share on other sites

@Krzyżakma rację, przy czym przy chmielowych piwach nie dawałbym żelatyny, bo ponoć negatywnie wpływa na aromat. Drożdży nie odfiltrujesz przez hop spidera, części osadów a nawet chmielu też nie.  Cold crash i czas załatwią sprawę.

Link to comment
Share on other sites

25 minut temu, Łachim napisał:

... przy czym przy chmielowych piwach nie dawałbym żelatyny, bo ponoć negatywnie wpływa na aromat ...

 

W ślepym teście badani nie są wstanie odgadnąć, które chmielone piwo było traktowane żelatyną, a które nie.

Brulosophy.com: Impact Adding Gelatin At Yeast Pitch Has On An American Pale Ale

Edited by Krzyżak
Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, Krzyżak napisał:

 

W ślepym teście badani nie są wstanie odgadnąć, które chmielone piwo było traktowane żelatyną, a które nie.

Brulosophy.com: Impact Adding Gelatin At Yeast Pitch Has On An American Pale Ale

Polscy sędziowie nie takie rzeczy wyczuwają

Link to comment
Share on other sites

20 minut temu, Krzyżak napisał:

 

W ślepym teście badani nie są wstanie odgadnąć, które chmielone piwo było traktowane żelatyną, a które nie.

Brulosophy.com: Impact Adding Gelatin At Yeast Pitch Has On An American Pale Ale

Ten test dotyczy różnic między różnymi momentami dodania żelatyny. Jest inny dotyczący samej żelatyny z niejednoznacznym wynikiem, jeśli dobrze pamiętam, dlatego pisałem "ponoć". Nie próbowałem, żelatyny używam tylko czasem, w IPA cold crash wystarcza.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.