Jump to content

Recommended Posts

Cześć

Kupiłem najtańszy śrutownik na allegro, by móc ogarnąć samemu słód do Coobry.

Narzędzie złożyłem, słód zmieniłem i ...  Jak "to to" ustawić?

Wiem już od @lewatywa8, że źle zrobiłem, ale może ktoś ma podobny i go "rozgryzł" ...

IMG20220115014004.thumb.jpg.47c258b373d0ecf9cd32cc8cb84f81a6.jpg

IMG20220115014018.thumb.jpg.1503bd7e82f7c700699c126f922e83c2.jpg

Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, ksiegarz5 napisał:

Cześć

Kupiłem najtańszy śrutownik na allegro, by móc ogarnąć samemu słód do Coobry.

Narzędzie złożyłem, słód zmieniłem i ...  Jak "to to" ustawić?

Wiem już od @lewatywa8, że źle zrobiłem, ale może ktoś ma podobny i go "rozgryzł" ...

IMG20220115014004.thumb.jpg.47c258b373d0ecf9cd32cc8cb84f81a6.jpg

 

 

Ale dlaczego źle?

Sporo osób go używa. Oczywiście walcowy daje regularniejszą śrutę, ale ten też daje radę.

 

Przede wszystkim sprawdź, czy te dwie śruby po bokach tarcz są skręcone na taką samą odległość

Później regulujesz główną śruba tak, albo otrzymać śrutę o pożądanej regulacji - czyli każde ziarni rozkruszone na 4-5 części, łuski w miarę możliwości w całości.

Pomaga zwilżenie słodu wodą (20-30ml/kg) na kilka godzin przed śrutowaniem.

 

Testem i tak będzie zacieranie - a konkretnie szybkość wysładzania.

Link to comment
Share on other sites

wizi -> Dziękuję za odpowiedź.
Tak też robiłem, ale jak skręcę maksymalnie, nie da się kręcić korbą. Jak poluzuje, to lata wszystko ... Usiłowałem to jakoś ogarnąć, nawet "zatrudniłem" staruszka do tego, ale twierdzi, że czegoś brakuje, coś trzeba dorobić z teflonu, że trzeba pójść do kogoś ...

 

fotohobby -> Dzięki za wiadomość.

Nie powiedział tego w prost, ale tak to zrozumiałem ...

Ciężko to wyregulować/skręcić. Muszę chyba innych śrub z motylkami użyć, bo może są za delikatne.

Link to comment
Share on other sites

Musisz po prostu wyczuć regulacje. Dokręć na maks, potem lekko odkręć (ćwierć obrotu) i skontruj motylkiem. I tak do skutku do momentu uzyskania zadowalającego rezultatu

Link to comment
Share on other sites

33 minuty temu, ksiegarz5 napisał:

wizi -> Dziękuję za odpowiedź.
Tak też robiłem, ale jak skręcę maksymalnie, nie da się kręcić korbą. Jak poluzuje, to lata wszystko ...

"na sucho" lata wszystko.

Wsypałeś słód ?

Link to comment
Share on other sites

wizi -> No dobrze, ale jak dokręcę na maksa, to żarna o siebie trą. To chyba nie dobrze ... 😜

 

fotohobby -> W czwartek, gdzie śrutowałem pierwszy raz. Teraz, póki co, nie ... Lecę z chmieleniem w Coobrze.

 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, ksiegarz5 napisał:

wizi -> No dobrze, ale jak dokręcę na maksa, to żarna o siebie trą. To chyba nie dobrze ... 😜

Tak jak napisałem, najpierw skręć na maksa, potem lekko poluzuj, dobierając odstęp na podstawie wyglądu śruty.

Nie napisałem abyś śrutował z dokręconą śrubą na maksa. Grunt to wyczuć śrutownik i regulować stopniowo, np. co ćwierć obrotu lub nawet mniej. Jeden obrót śruby to może być już za dużo.

Link to comment
Share on other sites

fotohobby ->  Właśnie chłodzę brzeczkę. Około 18l, ~14* Blg. W prawdzie mógłbym jeszcze "ukraść" z litr z Coobry, ale ... nie chce mi się już bawić. :( Teraz czeka mnie sprzątanie ... 😵 Co do wysładzania, to zawróciłem litr czy dwa i zostawiłem na noc by obciekło. Skończyłem o 2 i już nie wyrabiałem. Sprawdziłem tylko Blg (11*) i walnąłem się spać ...

 

wizi -> No widzisz, a ja właśnie tego nie rozumiem. Tzn., tej regulacji. Na mój prosty, chłopski rozum ... to za dużo. 😜

Edited by ksiegarz5
Link to comment
Share on other sites

To napisze inaczej.

Dokręć na maksa, po czym lekko przekręć śrubę w lewo, skontruj motylkiem.

Wsyp trochę słodu i zobacz jaka leci śruta.

Jak za drobna to odkręć motylek i lekko przekręć śrubę w lewo, skontruj motylkiem.

I tak do skutku, aż będziesz zadowolony.

Link to comment
Share on other sites

wizi -> O.k. To już coś. ^^ Kupiłem więcej słodu plus zestaw na pb, więc będzie na czym testować. ^^

Drożdże zadane. Fermentor zaniesiony do zimnego garażu ... 4 tygodnie spokoju. 😜

Link to comment
Share on other sites

Cześć, mam śrutownik tego typu. Do tej pory ześrutował słody na około 140 warek. Osobiście prze śrutowaniem namaczam słód wodą w ilości 20-30 ml na 1kg, po moczeniu +/- 3-5 bielmo jest fajnie skruszone a łuska prawie nie ruszona. Próbowałem też przesiewać śrutę w koszu od coobry (to co odsiewałem trafiło na górę zacieru) daje to niezłe rezultaty, zero przypaleń nawet na max mocy kociołka.

Link to comment
Share on other sites

MienkiN -> Dziękuję za odpowiedź.

Możesz coś więcej powiedzieć o regulacji w twoim śrutowniku?

Hm. O namaczaniu już słyszałem/czytałem, ale skoro zamiast lekko rozkruszyć ziarno, śrutownik robi mi mąkę na chleb, czy to ma sens?

Przesiewać? 😮Na to nie wpadłem. Choć o ile 2-3kg jeszcze sobie wyobrażam, tak 7-8 ... Ręce będą boleć. 😜 :(

Link to comment
Share on other sites

16 minut temu, ksiegarz5 napisał:

 

Hm. O namaczaniu już słyszałem/czytałem, ale skoro zamiast lekko rozkruszyć ziarno, śrutownik robi mi mąkę na chleb, czy to ma sens?

 

Bo masz za mocno skręcone. Odkręć motylka, niewiele, o 1/10 obrotu, odkręć śrubę regulująca o tyle samo, lub mniej, dokręć motylka.

Ześrutuj trochę, sprawdź wynik (na ile części kruszone są ziarna, jak wygląda łuska), ewentualnie wprowadź jakąś korektę.

To przecież prosty sprzęt...

Link to comment
Share on other sites

@ksiegarz5 jak możesz to wklej foto śruty. Boczne śruby dokręcam prawie na max, a przy śrutowaniu reguluje śrubą czołową. Jak mam słody specjalne np palone/czekoladowe albo owies/pszenice to dokręcam mocniej, przy podstawowych delikatnie luzuje i na bieżąco sprawdzam na dłoni co wylatuje ze śrutownika. Śrutuję oczywiście mechanicznie z wiertarką na wolnych obrotach. Po paru warkach nabierzesz wprawy ;) 

Co do przesiewania, to tylko brzmi męcząco :D Wsypuje połowę śruty do kosza zaciernego i trząsam nim nad wiadrem, to co wyleci ląduje z resztą słodu na górze. Chodzi tylko o to, żeby ta najdrobniejsza mąka była odsiana. Pozdro.

Link to comment
Share on other sites

fotohobby -> Być może.

Zrobiłem tak jak mówiłeś. Odkręciłem trochę motylka, poprawiłem śrubę i dokręciłem. Trochę zmieliłem i cyknąłem fotkę. I jeszcze raz, i ponownie ... 

Link to comment
Share on other sites

No i wygląda OK. I tak testem jest wysładzanie, czy cyrkulacja brzeczki w trakcie zacierania.

Jeśli staje, trzeba trochę grubiej, ewentualnie trochę łuski dokupić i domieszać do zasypu.

Link to comment
Share on other sites

fotohobby -> Tylko która lepsza, bo ja różnicy nie widzę. 😜
Myślałem, że zmierzę sobie szczelinomierzem przerwę między radłami i to wystarczy, a to tak nie działało. ;(

No, "test" będzie za miesiąc, gdy będę warzył PB:

     
Strzegom Pilzneński

3 kg

     
Strzegom Monachijski typ II

2.5 kg

 

     
Strzegom Wiedeński

0.8 kg

       
Karmelowy Jasny 30EBC 0.25 kg
       
Strzegom Karmel 150 0.25 kg
       
Strzegom Barwiący

0.1 kg

       
Strzegom Czekoladowy 1200 0.1 kg
       
Plus, już po wysładzaniu, a przed dodaniem chmielu, wleci 1,7 ekstraktu jasnego WESa, nie chmielonego ...        
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.