Skocz do zawartości

Pomarańczowa, soczkowa barwa piwa Hazy APA


Nowakiusz

Rekomendowane odpowiedzi

 

       
Ziarno Viking Pilsner malt      
Ziarno Viking Pale Ale malt      
Ziarno Weyermann - Carapils      
Ziarno Viking Pszeniczny      
Ziarno Płatki owsiane      
Ziarno Żytni      
       

 

Z takiego zasypu wyszła mocno pomarańczowa

         
         
         
   

neipa.thumb.jpg.e02c13ceffe5c4a47337298a6c262dbc.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli nie są błyskawiczne możesz wcześniej skleikować w 70-90 st, dużo wody i raczej nie podgrzewaj z płatkami bo się łatwo przypala. Potem dodajesz to razem z zasypem.

Z tego co wiem kleikowanie owsa nie jest obligatoryjne, bo temperatura tego procesu pokrywa się z temperaturą zacierania, można za to nieco przedłużyć zacieranie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

42 minuty temu, x1d napisał:

Jeżeli nie są błyskawiczne możesz wcześniej skleikować w 70-90 st, dużo wody i raczej nie podgrzewaj z płatkami bo się łatwo przypala. Potem dodajesz to razem z zasypem.

Z tego co wiem kleikowanie owsa nie jest obligatoryjne, bo temperatura tego procesu pokrywa się z temperaturą zacierania, można za to nieco przedłużyć zacieranie.

Dziękuję. A jaki stosunek płatków do słodu pilzneńskiego użyć?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.