Nowakiusz Posted January 14, 2022 Share Posted January 14, 2022 Cześć, chce uwarzyć Hazy APA. Jakie dodatki przy jakim zasypie najlepiej stosować, by uzyskać soczysty pomarańczowy kolor piwa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted January 14, 2022 Share Posted January 14, 2022 Pyliste drożdże, dodatek płatków wszelakich(owsiane), chmielenie na zimno. Połączenie tych czynników, powinno zaowocować piwem "hazy". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted January 14, 2022 Share Posted January 14, 2022 (edited) I ok. 10% słodu typu Red Active w zasypie Edited January 14, 2022 by fotohobby Robert87 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted January 14, 2022 Share Posted January 14, 2022 Albo zrobić na pale ale zamiast pilzneńskiego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted January 19, 2022 Share Posted January 19, 2022 Ziarno Viking Pilsner malt Ziarno Viking Pale Ale malt Ziarno Weyermann - Carapils Ziarno Viking Pszeniczny Ziarno Płatki owsiane Ziarno Żytni Z takiego zasypu wyszła mocno pomarańczowa Łachim and Kronelius 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted January 19, 2022 Share Posted January 19, 2022 Z NEIPA problem często polega na tym, żeby nie zrobiła się pomarańczowa lub brązowa od utlenienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted January 19, 2022 Share Posted January 19, 2022 @Łachim, a o tym nawet nie wiedziałem. Myślę, że ta nie była utleniona, od samego początku taki kolor i pięknie pachniała 😃 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grześ Posted January 26, 2022 Share Posted January 26, 2022 Dzień dobry, Planuję pierwszy raz użyć płatków owsianych górskich. Jak się za to zabrać? Warzę BIAB. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted January 26, 2022 Share Posted January 26, 2022 Jeżeli nie są błyskawiczne możesz wcześniej skleikować w 70-90 st, dużo wody i raczej nie podgrzewaj z płatkami bo się łatwo przypala. Potem dodajesz to razem z zasypem. Z tego co wiem kleikowanie owsa nie jest obligatoryjne, bo temperatura tego procesu pokrywa się z temperaturą zacierania, można za to nieco przedłużyć zacieranie. Grześ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grześ Posted January 26, 2022 Share Posted January 26, 2022 42 minuty temu, x1d napisał: Jeżeli nie są błyskawiczne możesz wcześniej skleikować w 70-90 st, dużo wody i raczej nie podgrzewaj z płatkami bo się łatwo przypala. Potem dodajesz to razem z zasypem. Z tego co wiem kleikowanie owsa nie jest obligatoryjne, bo temperatura tego procesu pokrywa się z temperaturą zacierania, można za to nieco przedłużyć zacieranie. Dziękuję. A jaki stosunek płatków do słodu pilzneńskiego użyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted January 26, 2022 Share Posted January 26, 2022 Jeżeli tytułowe piwo, to daję ok 10% owsianych i tyle samo pszennych. Grześ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.