Jump to content

Zapach kwiatów podczas fermentacji - jak uzyskać w gotowym piwie?


 Share

Recommended Posts

Każdy kojarzy ten zapach z rurki gdy drożdże już pracują na burzliwej, praktycznie zawsze u mnie występuje, niezależnie od drożdży (przynajmniej górniaki), potem już raczej niewiele z niego zostaje po cichej i butelkowaniu. Mam takie zboczenie, że lubie sobie czasem nacisnàć pokrywę fermentora by sobie niuchnąć zapachu z rurki. Jest jakaś metoda by uzyskać takie coś w gotowym piwie?

Edited by lechu555
Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, INTseed napisał:

Syp chmiel na cichą bo raczej one to robią. Lub daj chmiele w 80C i przetrzymaj w tej temperaturze ile potrafisz.
U mnie wyszło na kveikach plus mosaicu.

niby tak, ale zauważ, że podczas fermentacji drożdże same z siebie taki aromat dają, nawet w brzeczkach z symbolicznym chmieleniem. Jak trzeba będzie to dodam jakiegoś chmielu, ale jeżeli drożdże są w stanie coś takiego zrobić to bym to preferował.

 

Natrafiłem na wątek o Fementum Mobile, które posądzane jest o kwiatowość, ale nie jestem pewien czy to taka właśnie kwiatowość jak przy burzliwej.

 

Link to comment
Share on other sites

U mnie dużo aromatów kwiatowych takich jakie znam z fermentacji dawało połączenie pilsnera na chmielu lubelskim (tylko na lubelskim lub połączenie marynka/magnum + lubelski) i fermentacja na w34/70 w temperaturze brzeczki 15stopni. Estry mocno kwiatowe.

Link to comment
Share on other sites

niby tak, ale zauważ, że podczas fermentacji drożdże same z siebie taki aromat dają, nawet w brzeczkach z symbolicznym chmieleniem. Jak trzeba będzie to dodam jakiegoś chmielu, ale jeżeli drożdże są w stanie coś takiego zrobić to bym to preferował.
 
Natrafiłem na wątek o Fementum Mobile, które posądzane jest o kwiatowość, ale nie jestem pewien czy to taka właśnie kwiatowość jak przy burzliwej.
 
Jak chcesz mieć 100% pewności że to nie chmiel to musisz przefermentować brzeczkę bez chmielu.
Jakie drożdże i jaka temperatura fermentacji?
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, INTseed napisał:

Jak chcesz mieć 100% pewności że to nie chmiel to musisz przefermentować brzeczkę bez chmielu.
Jakie drożdże i jaka temperatura fermentacji?

Praktycznie każde, które używałem tak miały: US-05. S-04. FM52, FM41, S-33, MJ M20. Przykładowo weizena robię z  jakąś nędzną ilością chmielu, może 10g na "goryczkę" na 20l i ten zapach przy fermentacji jest.

 

1 godzinę temu, Łachim napisał:

Może jakieś mocno estrowe szczepy brytyjskie?

Jak na przykład ? Czy ten FMki 10tki mogą być ?

NIby w swoim repertuarze miałem S-04 co to są bardziej po brytyjskiemu, ale wraz tych kwiatów nie zostało nic.

Edited by lechu555
Link to comment
Share on other sites

Może są to zapachy frakcji alkoholu o  niższej temp parowania. Wytwarzane podczas fermentacji przez drożdże. I ulatują jako pierwsze.

 

Podczas destylacji przedgony właśnie pachną kwiatami.

 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, INTseed napisał:
10 godzin temu, lechu555 napisał:
Jak na przykład ? Czy ten FMki 10tki mogą być ?
NIby w swoim repertuarze miałem S-04 co to są bardziej po brytyjskiemu, ale wraz tych kwiatów nie zostało nic.

Masz lodówkę do fermentacji? Jaka temperatura us05?

Niestety nie mam. Zawsze fermentuję w pokojowej temperaturze. 19-20stopni.

Link to comment
Share on other sites

Niestety nie mam. Zawsze fermentuję w pokojowej temperaturze. 19-20stopni.
Przy moim pierwszym piwie fermentacja była w okolicy 23-25C w środku. Z rurki było czuć jabłka. Myślałem że to dobrze a okazało się wadą.
Może potestuj drożdże belgijskie lub kveiki. One wprowadzają różne zapachy.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.