Jump to content

Długość laga, a stopień napowietrzenia brzeczki


fotohobby
 Share

Recommended Posts

Dobre napowietrzenie brzeczkę jest jedną ze składowych dobrej formy drożdży

Ale generalnie na forum znalazłem dwie opinie - że dobre napowietrzanie skraca lag, ale również taką, że wręcz go wydłuża, bo korzystając z zasobności  w tlen drożdże dzielą się się dłużej i do pracy beztlenowej (fermentacji) przechodzą później (za to jest ich więcej). 

Wydaje mi się to mieć sens...

 

Pytam, bo w sobotę warzyłem piwo i po raz pierwszy napowietrzałem pompką akwariową z popularną tu końcówką inox 2 mikrony.

Do tej pory napowietrzaĺem wkrętarką z mieszadłem farby trwało, 5-6 minut (do podejścia piany pod krawędż)

 

Tym razem napowietrzyłem kamieniem - trwało to 10 minut (do podejścia piany), po 16 godzinach powtórzyłem, gdyż piwo to doppelbock 19.5 BLG. Drożdże WLP 838 Southern German

Lag trwał 48h. Brzeczka była dodana bezpośrednio do fermentora z gęstwą po Helles 12BLG który zadany został drożdżami ze startera i wystartował w 14h (napowietrzony mieszadłem).

 

Teraz zastanawiam się, jak ma się napowietrzanie kamieniem (i to dwukrotne) do mojego dotychczasowego napowietrzanie mieszadłem.

Fakt, że drożdże jak już zaczęĺy pracować, to z animuszem

Link to comment
Share on other sites

Nigdy nie zaobserwowalem dłuższego laga ze względu na większe natlenienie. Za to paru krotnie zaobserwowałem dłuższy lag gdy natelenienie brzeczki było słabsze.

Link to comment
Share on other sites

A ja takiej zależności nie zaobserwowałem. A na samym początku natleniałem przez dwukrotne przelanie między fermentorami 

Pytanie tylko, czy natlenienienie 2x10 minut pompką i kamieniem 2 mikrony miałoby być gorsze, niż 6 minutowe wiertarką z mieszadłem?  

Link to comment
Share on other sites

To chyba zależy od drożdży też. Natleniam 27l brzeczki używając kamienia przez 6min, z ustawionym przepływem 1 l/min. Jedne startują do 12h, a inne dopiero po 24h. Piszę o gęstwach drożdży lagerowych.

Link to comment
Share on other sites

Zaczął bym od tego co pozwala ci myśleć że lag był taki długi? Mierzyłeś BLG czy może chodzi o brak widocznych oznak rozpoczęcia fermentacji?

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, Hary86 napisał:

Zaczął bym od tego co pozwala ci myśleć że lag był taki długi? Mierzyłeś BLG czy może chodzi o brak widocznych oznak rozpoczęcia fermentacji?

Ispindel w brzeczce. Start na BLG 19.5

Po 2d 4g 19.46 i od tego momentu zjazd w dół. 

Aktualnie 17.02 po 4d 12g

 

Piany na dwa palce ,12C

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.