Jump to content

Jedno warzenie - dwa style - jakie ?


 Share

Recommended Posts

Jak w temacie, jeżeli ktoś zna style, które po niewielkich modyfikacjach można warzyć za jednym zamachem rozdzielając warkę na pół, chmieląc inaczej obie części, stosować inne dodatki, inne drożdże, przymykając ewentualnie oko na drobne wyjście poza sztywne ramy danego stylu, to może dla początkujących (w tym i dla mnie) będzie to dobra metoda na poznawanie różnych stylów.

 

Ja sam dotychczas z powodzeniem uwarzyłem:

Dry stout - Milk Stout - American Stout . Warka na trzy części, chmielenie na goryczkę jednakowe. Jedna część bez dodatków, do drugiej laktoza, do trzeciej trochę amerykańskich chmieli na zimno i mamy trzy jakościowo różne piwa.

 

American Wheat - Weizen - tak samo chmielone na goryczkę, dodane tylko inne drożdże do fermentacji. Do American Wheat'a dodać tylko coś do chmielenia na zimno.

 

Weizen - Berliner Weisse - chmielenie symboliczne, warka na dwie części, jedną zaszczepić drożdżami weizenowymi, drugą lactobaccilusami.  U mnie 100% lacto bez dodawania normalnych drożdży później.

 

Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ?

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Robert87 napisał:

Zrób atak chmi... tfu, karmelu z pinty, a z wysłodzin wyjdzie Ci fajny bitter

Parti gyle po brytyjsku: barley winę / old ale - esb - bitter.

Po belgijski: tripel - single.

BYO miało o tym ostatnio tekst ale nie potrafię znaleźć.

https://beerandwinejournal.com/one-big-one-small/

https://www.keystonehomebrew.com/two-beers-from-one-mash/

http://beersmith.com/blog/2011/10/07/parti-gyle-brewing-two-beers-from-one-mash/

https://suigenerisbrewing.com/index.php/2018/07/31/one-mash-three-beers/

 

edit: znalazłem to BYO:

https://byo.com/article/4-beers-from-1-brew-day/

 

edit 2: ale w sumie nie o to pytałeś heh. Przyjrzalbym się opisom styli, np. w tabeli z Wiki i zobaczył, które zakresy parametrów są zbliżone/ się nakładają i potem doczytywal.

 

Na szybko wydaje mi się, że tmave a nawet bardziej schwarzbier i stout dałoby się zrobić dzieląc jedną warkę na dwa wiadra fermentowane różnymi drożdżami.

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, BumBum napisał:

Warkę podziel na dwie lub trzy części i dodaj do każdej inny szczep drozdzy. Włala, jak mawiają nasi przyjaciele z Węgier, masz trzy różne piwa.

Gdzieniegdzie to będzie ok. Aczkolwiek czasami to za mała różnica. Dawałem kiedyś na próbę US-05 i S-04 do podzielonej brzeczki i jakiejś superszczególnej różnicy między nimi nie czułem, no coś tam było czuć ale to raczej żadna różnica jakościowa między tymi dwoma, a raczej zwyczajna wariacja na ten sam temat piwny.

 

4 godziny temu, Robert87 napisał:

Zrób atak chmi... tfu, karmelu z pinty, a z wysłodzin wyjdzie Ci fajny bitter

Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka
 

Faktycznie !

Co do wysłodzin to w sumie tutaj na forum była też recepura na piwo harcerskie z bodaj 4BLG - z wysłodzin w sam raz. Aczkolwiek nie wiem czy to można nazwać stylem :) ale pić się da i różnica jakościowa między karmelową IPĄ, a harcerskim będzie zdecydowana.

 

Co Wy wszyscy macie do tego karmelu swoją drogą, to ja nie wiem...

Edited by lechu555
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.