lechu555 Posted January 11, 2022 Share Posted January 11, 2022 Jak w temacie, jeżeli ktoś zna style, które po niewielkich modyfikacjach można warzyć za jednym zamachem rozdzielając warkę na pół, chmieląc inaczej obie części, stosować inne dodatki, inne drożdże, przymykając ewentualnie oko na drobne wyjście poza sztywne ramy danego stylu, to może dla początkujących (w tym i dla mnie) będzie to dobra metoda na poznawanie różnych stylów. Ja sam dotychczas z powodzeniem uwarzyłem: Dry stout - Milk Stout - American Stout . Warka na trzy części, chmielenie na goryczkę jednakowe. Jedna część bez dodatków, do drugiej laktoza, do trzeciej trochę amerykańskich chmieli na zimno i mamy trzy jakościowo różne piwa. American Wheat - Weizen - tak samo chmielone na goryczkę, dodane tylko inne drożdże do fermentacji. Do American Wheat'a dodać tylko coś do chmielenia na zimno. Weizen - Berliner Weisse - chmielenie symboliczne, warka na dwie części, jedną zaszczepić drożdżami weizenowymi, drugą lactobaccilusami. U mnie 100% lacto bez dodawania normalnych drożdży później. Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BumBum Posted January 11, 2022 Share Posted January 11, 2022 Warkę podziel na dwie lub trzy części i dodaj do każdej inny szczep drozdzy. Włala, jak mawiają nasi przyjaciele z Węgier, masz trzy różne piwa. Robert87 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted January 11, 2022 Share Posted January 11, 2022 Zrób atak chmi... tfu, karmelu z pinty, a z wysłodzin wyjdzie Ci fajny bitterWysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 11, 2022 Share Posted January 11, 2022 Godzinę temu, Robert87 napisał: Zrób atak chmi... tfu, karmelu z pinty, a z wysłodzin wyjdzie Ci fajny bitter Parti gyle po brytyjsku: barley winę / old ale - esb - bitter. Po belgijski: tripel - single. BYO miało o tym ostatnio tekst ale nie potrafię znaleźć. https://beerandwinejournal.com/one-big-one-small/ https://www.keystonehomebrew.com/two-beers-from-one-mash/ http://beersmith.com/blog/2011/10/07/parti-gyle-brewing-two-beers-from-one-mash/ https://suigenerisbrewing.com/index.php/2018/07/31/one-mash-three-beers/ edit: znalazłem to BYO: https://byo.com/article/4-beers-from-1-brew-day/ edit 2: ale w sumie nie o to pytałeś heh. Przyjrzalbym się opisom styli, np. w tabeli z Wiki i zobaczył, które zakresy parametrów są zbliżone/ się nakładają i potem doczytywal. Na szybko wydaje mi się, że tmave a nawet bardziej schwarzbier i stout dałoby się zrobić dzieląc jedną warkę na dwa wiadra fermentowane różnymi drożdżami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted January 11, 2022 Author Share Posted January 11, 2022 (edited) 5 godzin temu, BumBum napisał: Warkę podziel na dwie lub trzy części i dodaj do każdej inny szczep drozdzy. Włala, jak mawiają nasi przyjaciele z Węgier, masz trzy różne piwa. Gdzieniegdzie to będzie ok. Aczkolwiek czasami to za mała różnica. Dawałem kiedyś na próbę US-05 i S-04 do podzielonej brzeczki i jakiejś superszczególnej różnicy między nimi nie czułem, no coś tam było czuć ale to raczej żadna różnica jakościowa między tymi dwoma, a raczej zwyczajna wariacja na ten sam temat piwny. 4 godziny temu, Robert87 napisał: Zrób atak chmi... tfu, karmelu z pinty, a z wysłodzin wyjdzie Ci fajny bitter Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Faktycznie ! Co do wysłodzin to w sumie tutaj na forum była też recepura na piwo harcerskie z bodaj 4BLG - z wysłodzin w sam raz. Aczkolwiek nie wiem czy to można nazwać stylem ale pić się da i różnica jakościowa między karmelową IPĄ, a harcerskim będzie zdecydowana. Co Wy wszyscy macie do tego karmelu swoją drogą, to ja nie wiem... Edited January 11, 2022 by lechu555 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted January 11, 2022 Share Posted January 11, 2022 Karmel to złoWysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BumBum Posted January 12, 2022 Share Posted January 12, 2022 Daj drożdże które się znacząco różnią od siebie. Między s04 a us05 też jest duża różnica. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 16, 2022 Share Posted January 16, 2022 @lechu555popatrz tutaj, przykład najświeższy na forum: lechu555 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted January 16, 2022 Author Share Posted January 16, 2022 3 godziny temu, zasada napisał: @lechu555popatrz tutaj, przykład najświeższy na forum: Pięknie ! Koelsha miałem w planach dalszych jak już wymęczę obecne płynne drożdże. To będzie następna(-e) warka ! Dzięki. BumBum 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted February 8, 2022 Share Posted February 8, 2022 @lechu555 i jeszcze poza tym BYO jest jeszcze w tym samym temacie świezy artykuł z Beer and Brewing: https://beerandbrewing.com/getting-more-from-less-three-beers-from-one-batch/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.