Jump to content

Aerometr, refraktometr - dokładność, korekcja


rybak16
 Share

Recommended Posts

Cześć wszystkim. Piwa warze od czerwca i mam na koncie 12 warek. Stwierdziłem, że nadszedł czas na poprawę dokładności odczytów i tym samym sprawdzenie jak się ma mój refraktometr i aerometr. Areometr mam browina a refraaktometr jakiś na allegro zakupiony :) Przy pomocy glukozy, wagi jubilerskiej i wody zrobiłem 4 roztwory 5, 10, 15, 20 blg, niestety wyniki mnie dość mocno zaskoczyły. A mianowicie dokładność areometry przy wysokich blg jak i współczynnik korekcji w przypadku refraktometru. Pomiary w 20 stopniach celsjusza. Poniżej wrzucam tabelkę co mi wyszło:

 

roztwór areometr refraktometr współczynnik korekcji
0 blg 0 blg 0 brix  
5 blg 5 blg 4,6 brix 0,92
10 blg 10,5 blg 9 brix 0,9
15 blg 16 blg 13,6 brix 0,9064
20 blg 18,5 blg 18 brix 0,9

 

Pierwsza rzecz, która mnie zaskoczyła to, że współczynnik korekcji wyszedł mi poniżej 1. Czy zdarzyło się wam coś takiego?

Czy myślicie, że to co wyszło mi przy refraktometrze wygląda dobrze? fakt faktem współczynniki są bardzo blisko siebie.

Druga kwestia jest taka, że błąd areometru rósł prawie liniowo do czasu pomiaru w 20 blg gdzie wywrócił się do góry nogami. 

Czy jesteście w stanie polecić jakiś dobry areometr? Myślałem o tym certyfikowanym z Alla France ale jest on bardzo duży a ja nie chce tyle tracić piwa przy pomiarach.

 

Trafiłem już na wątki o tym jak to testować ale nie uśmiecha mi się kupowanie 10 sztuk by większość odesłać, wolę już wydać i kupić coś porządnego tylko czy mam jakąkolwiek gwarancje, że takie będzie :)

 

Dzięki za pomoc.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za link. Czyli to co zrobiłem nie ma najmniejszego sensu :D Swoją drogą jak rozumiem przy pomiarach wody z cukrem nie powinienem musieć wprowadzać korekty czyli jak zakładam, nie jest zbyt dokładny ten mój sprzęt. Nie mniej by odpowiednio wyliczyć w takim razie korektę refractometru potrzebuje dobry areometr, bo w jakiś sposób brzeczkę mierzyć muszę skoro za pomocą refraktometru nie da rady :) 

Link to comment
Share on other sites

Ale jak rozumiem, muszę jeszcze współczynnik korekcji poznać. To co mam w moich obliczeniach to jak skorygować pomiar w brix do faktycznej gęstości. Ale jak rozumiem w brzeczce odczyty będą jeszcze inne i muszę korektę poznać? Czy to znaczy, że będę musiał odczyt brzeczki przeliczać względem korekty co mi da odczyt urządzenia skorygowany i później jeszcze nałożyć to co wyliczyłem by pozbyć się błędu pomiaru?

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, rybak16 napisał:

Ale jak rozumiem, muszę jeszcze współczynnik korekcji poznać. To co mam w moich obliczeniach to jak skorygować pomiar w brix do faktycznej gęstości. Ale jak rozumiem w brzeczce odczyty będą jeszcze inne i muszę korektę poznać? Czy to znaczy, że będę musiał odczyt brzeczki przeliczać względem korekty co mi da odczyt urządzenia skorygowany i później jeszcze nałożyć to co wyliczyłem by pozbyć się błędu pomiaru?

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale powiem tak: zrobiłeś roztwory i wiesz ile pokazuje w jakiej gęstości. Ja prawdę  mówiąc w ogóle to olewam i działam tylko wg wskazań, +- 1 plato nie robi mi różnicy. Podobnie jestem z partii "blg=plato=brix" :)

Przeliczyć musisz mierząc przefermentowane piwo, gdzie alkohol zaburza odczyt, ale do tego są kalkulatory.

Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, x1d napisał:

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale powiem tak: zrobiłeś roztwory i wiesz ile pokazuje w jakiej gęstości. Ja prawdę  mówiąc w ogóle to olewam i działam tylko wg wskazań, +- 1 plato nie robi mi różnicy. Podobnie jestem z partii "blg=plato=brix" :)

Przeliczyć musisz mierząc przefermentowane piwo, gdzie alkohol zaburza odczyt, ale do tego są kalkulatory.

O przeliczeniu odfermentowanego wiem :) Ale mimo to nie chciałbym mieć błędów pomiarowych rzędu 2 blg :) Przy kalkulacji po odfermentowaniu taka różnica sporo może zakłamać. 

 

O co mi chodzi:

1. Blg i Plato traktuje jako tożsame (są minimalne różnice między nimi)

2. Według artykułu, który wrzucił @Krzyżak Brix i Blg w roztworze wody z cukrem powinny wskazywać takie same wartości. U mnie tak nie jest, muszę przemnożyć by wyszło to samo.

3. Współczynnik korekcji, który błędnie myślałem, że tyczy się ogólnie roztworu tak na prawdę tyczy się brzeczki, która ma trochę inny ciężar właściwy.

4. Czyli kalkulatory uwzględniające współczynnik korekcji pozwalają mi przeliczyć odczyt brzeczki na to ile faktycznie jest cukru (tak jakbym zmierzył roztwór wody z cukrem)

5. Wiem, że mój refraktometr myli się już przy wodzie więc skoro po uwzględnieniu korekty mam wartość X z refractometru muszę to jeszcze skorygować o błąd urządzenia, który wykryłem mierząc roztwór wody z glukozą.

6. Nie znam współczynnika korekcji bo go mogę poznać badając brzeczkę ale by to zrobić muszę ją dokładnie zmierzyć. Innymi słowy potrzebuje referencji.

 

Czy w tym rozumowaniu widzicie gdzieś błędy? Nie chce tematu sobie zostawiać niewyjaśnionego gdyż w tym momencie nie wiem czy refraktometr mi nie potrafi o 2-3 blg przekłamać (wiem, że areometr przy wysokich stężeniach się gubi zupełnie > 15 blg)

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, rybak16 napisał:

3. Współczynnik korekcji, który błędnie myślałem, że tyczy się ogólnie roztworu tak na prawdę tyczy się brzeczki, która ma trochę inny ciężar właściwy.

Brzeczka to roztwór cukru w wodzie, przynajmniej należy do tego ją uprościć.

Skoro wiesz, że przy 20 pokazuje 18, przy 10 - 9 itd, wystarczy, że pomnożysz wskazanie przez 1,1 i będziesz miał dokładnie.

 

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, x1d napisał:

Brzeczka to roztwór cukru w wodzie, przynajmniej należy do tego ją uprościć.

Skoro wiesz, że przy 20 pokazuje 18, przy 10 - 9 itd, wystarczy, że pomnożysz wskazanie przez 1,1 i będziesz miał dokładnie.

 

czyli jak rozumiem tutaj ten wpis:

"The correction factor is needed because wort has a different density than sugar water which refractometers are designed for.  The wort correction factor is specific to the instrument."

https://www.brewersfriend.com/how-to-determine-your-refractometers-wort-correction-factor/

 

Jest nie do końca zgodny z prawdą?

 

I tak by jeszcze utrudnić to ostatnio moja brzeczka miała: 

12 brix - z refraktometru

11 blg - z areometru

:) Więc jakieś magiczne odczyty nie pasujące do niczego. I faktycznie to, że spławik mi pokazuje mniej to się do tej pory w każdej warce sprawdzało :) 

Edited by rybak16
Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, rybak16 napisał:

czyli jak rozumiem tutaj ten wpis:

"The correction factor is needed because wort has a different density than sugar water which refractometers are designed for.  The wort correction factor is specific to the instrument."

https://www.brewersfriend.com/how-to-determine-your-refractometers-wort-correction-factor/

 

Jest nie do końca zgodny z prawdą?

 

Jest zgodny z prawdą.

Brzeczka mająca w sobie 10% cukrów ma większą gęstość niż 10% roztwór wodny cukru. Dlatego należy wyliczyć sobie współczynnik korekcji dla refraktrometru aby przeliczyć BRIX WRI na BRIX. Można nie wyznaczać wsp. korekcji /specyficznego dla każdego instrumentu/ i przyjąć, że ten współczynnik wynosi 1,04.

Jak zależy Ci na super dokładności wyznacz wspł. korekcji tak jak opisano w linku.

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, rybak16 napisał:

Jest nie do końca zgodny z prawdą?

Miałem na myśli raczej to,  że w domowym piwowarstwie to niewyczuwalne niuanse. Ale jeżeli masz potrzebę aptekarskiej dokładności to faktycznie najlepszym rozwiązaniem będzie certyfikowany sprzęt.

Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, x1d napisał:

Miałem na myśli raczej to,  że w domowym piwowarstwie to niewyczuwalne niuanse. Ale jeżeli masz potrzebę aptekarskiej dokładności to faktycznie najlepszym rozwiązaniem będzie certyfikowany sprzęt.

Najbardziej mi chodzi o stopień odfermentowania. Po przeliczeniu z refraktometru wychodzi mi np 3,7 blg a spławik pokazywał mi ostatnio poniżej 3. To już wydaje się być sporą różnicą. No nic, spróbuje znaleźć spławik działający co bym nie zastanawiał się za każdym razem czy aby nie zostało więcej cukrów niż pokazuje :) 

 

Dzięki za rady.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.