Jump to content

Ipa


Konrad Pawlak
 Share

Recommended Posts

8 godzin temu, Glabro napisał:

15 stopni mogło spowolnić fermentację. Ja ostatnio S04 fermentowalem w 18-19 i 3 tygodnie wraz z cichą. Na bank musi być te 22 plato. Przecież tam jest prawie 4 kg słodu. I tak jak pisano wcześniej pamiętaj aby przy fermentujacej brzeczki używać kalkulatora z zaznaczona opcją przefermentowanej brzeczki. Zawartość alko wpływa na załamanie światła i to trzeba uwzględnić. Fermentuj aż ustanie bulkać. Wg std odfermentowania pewnie gdzieś na 4,5 powinno skończyć. Możesz też ewentualnie przelać na cichą aby autoliza nie weszła. Mi przelewanie na cichą pobudzą drożdże i jeszcze później ładnie dofermentowuja. Tylko na cichą przelewam dolnym kranem bez specjalnego dekantowania od góry wężem.

Przy spławiku nie trzeba uwzględniać zalamania, po jakim czasie ma wejść ta autoliza?

Link to comment
Share on other sites

W dniu 6.01.2022 o 12:05, Glabro napisał:

15 stopni mogło spowolnić fermentację. Ja ostatnio S04 fermentowalem w 18-19 i 3 tygodnie wraz z cichą. Na bank musi być te 22 plato. Przecież tam jest prawie 4 kg słodu. I tak jak pisano wcześniej pamiętaj aby przy fermentujacej brzeczki używać kalkulatora z zaznaczona opcją przefermentowanej brzeczki. Zawartość alko wpływa na załamanie światła i to trzeba uwzględnić. Fermentuj aż ustanie bulkać. Wg std odfermentowania pewnie gdzieś na 4,5 powinno skończyć. Możesz też ewentualnie przelać na cichą aby autoliza nie weszła. Mi przelewanie na cichą pobudzą drożdże i jeszcze później ładnie dofermentowuja. Tylko na cichą przelewam dolnym kranem bez specjalnego dekantowania od góry wężem.

dzieki wielkie zrobie jak mowisz

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.