rybak16 Posted January 5, 2022 Share Posted January 5, 2022 Cześć, od niedawna jestem posiadaczem kociołka Klarstein Maischfest. Jest po 2 warkach i mam pewne elementy nad którymi się zastanawiam. 1. Po wsypaniu słodów widziałem, że drobinki mi pływały poza koszem. Wsypywałem dokładnie, zakładam, że drobinki przeszły przez sitko. Czy macie jakieś patenty by się przed tym uchronić? 2. Przy warce 20l wysładzało się super, woda wolno przelewała się przez złoże. Niestety przy takiej 10l, przeleciała szybko i spowodowało to niską wydajność (w trakcie zacierania przelewałem z dołu kilkukrotnie jak i mieszałem). Czy widzicie przeciwwskazania by np zawracać brzeczkę w celu poprawy wydajności? 3. zastanawia mnie kranik przy takim przelewaniu. W trakcie zacierania przelewam sobie brzeczkę a później po schłodzeniu zlewam nim do fermentora. Jak oceniacie ryzyko zakażenia? 4. Zastanawiam się również jak zminimalizować straty z gotowania. Użyłem whirlfloca i mimo whirlpoola miałem na dnie płaską skorupę, przelałem bardzo powoli (zrobił się taki tunelik więc resztki mi nie przeleciały). Czy to normalne? Była to aipa więc chmielu sporo mimo wszystko straciłem 4l jak dobrze pamiętam a to dość dużo. Z góry dzięki za porady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 5, 2022 Share Posted January 5, 2022 więcej wody do zacierania mniej do wysładzania, odpowiednia grubośc śruty.Na dno dodatkowe sito. Przy whirflocu jest jeszcze więcej syfu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted January 5, 2022 Share Posted January 5, 2022 Odkąd mam od kolegi lewatywa hopstoper i sito takie jak wrzucił anteks, tak zupełnie inaczej wygląda warzenie na automacie. Przede wszystkich skończyły się problemy z pompką przy drobnym śrutowaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 5, 2022 Share Posted January 5, 2022 Na dno hopstoper i można wypompować nawet pompą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybak16 Posted January 5, 2022 Author Share Posted January 5, 2022 Taki hop stopper nie zatyka się? Jak rozumiem wtedy żadnego whirlpoola nie robicie i whirlflocka też nie używacie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybak16 Posted January 5, 2022 Author Share Posted January 5, 2022 1 godzinę temu, anteks napisał: więcej wody do zacierania mniej do wysładzania, odpowiednia grubośc śruty.Na dno dodatkowe sito. Przy whirflocu jest jeszcze więcej syfu Gdzie takie sito można dostać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 5, 2022 Share Posted January 5, 2022 9 minut temu, rybak16 napisał: Gdzie takie sito można dostać? Jak Tomek wyżej napisał u lewatywy. Zatkał sie jak było duzo osadów, chmielu i whiflock Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario1973 Posted January 5, 2022 Share Posted January 5, 2022 47 minut temu, anteks napisał: Jak Tomek wyżej napisał u lewatywy. Zatkał sie jak było duzo osadów, chmielu i whiflock Pamiętasz ile to ma mikronów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 5, 2022 Share Posted January 5, 2022 3 minuty temu, mario1973 napisał: Pamiętasz ile to ma mikronów? NIe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyżak Posted January 5, 2022 Share Posted January 5, 2022 Godzinę temu, mario1973 napisał: Pamiętasz ile to ma mikronów? Radzio Bier and mario1973 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.