Skocz do zawartości

Rauchbier


jacer

Rekomendowane odpowiedzi

Kopyrowi smakowało więc dam ten przepis.

 

 

 

-słód wędzony - 3,6kg

-słód monachijski typ II - 0,4kg

-słód Carapils 0,15kg

-słód karmelowy jasny Strzegom - 0,4kg

 

zacieranie

 

ilość wody - 15l

 

50°C - 20min

65°C - 60min

73°C - 10 min

78°C - end.

 

wysładzanie - 13l.

 

Gotowanie 90 min

Marynka szyszka- 40g - od początku

Tettnanger granulat - 30g - 10 i 5 min przed końcem, podzielić na dwie porcje.

 

Drożdże Munich Lager

 

Blg początkowe - 12

 

Gdyby słód był bardziej wędzony to byłaby Schlenkerla :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

KOPYR teraz jak wyrocznia? Myślałem' date=' że po finale tylko WARKA.[/quote']

Piwa mu dosyłam, pije, nie opisuje, czasami coś wspomni o niektórych, że dobre.

Świnia nie kolega, chlać tylko chce bez cienia krytycyzmu :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

KOPYR teraz jak wyrocznia? Myślałem' date=' że po finale tylko WARKA.[/quote']

Bo łon chyba tylko pił. ;) ( dostałeś?) Piwa mu dosyłam, pije, nie opisuje, czasami coś wspomni o niektórych, że dobre.

Czasem chcę się napić po prostu na luzie, bez tych zdjęć i notatek. :/ Zresztą większy problem nie jest z notatkami, a z ich przepisywaniem do internetu. Mam jeszcze parę z wakacji i nie wiem czy kiedyś się zabiorę za ich wprowadzenie. Na blogu też czasem są przestoje, a pisać jest o czym.

 

KOPYR teraz jak wyrocznia? Myślałem, że po finale tylko WARKA.

Co do Warki, to przy takim bogactwie piw domowych jakoś się nie skusiłem :/, ale muszę uczciwie przyznać, że próbka, którą podano nam na szkoleniu była całkiem niezła. Ze świeżym, chmielowym smakiem, przypominała mi Ciechana w jego lepszej odsłonie.

 

Przepraszam za te słowa, bo gotów nie pić a boję się żeby się nie odwodnił :/

Od 2 dni rzeczywiście nie piję, bo się roztrenowuję przed Brukselą. :D

 

PS: taki piękny wątek zapaskudziliśmy jacerowi. :rolleyes:

Edytowane przez kopyr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepisywać nie trzeba, wystarczy skaner i program do rozpoznawania pisma :)

Wiesz na czym ja notuję? Na czym się da. Na bilecie, w kalendarzu, na odwrocie, na kopercie. No i poza tym to są tylko hasła, które trzeba nieco obudować w zdania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mysle nad takim zasypem:

 

Bacon Bacon

22-A Classic Rauchbier

 

Size: 21,0 L

 

Original Gravity: 1,057 (1,050 - 1,057)

Terminal Gravity: 1,014 (1,012 - 1,016)

Color: 38,1 (23,64 - 43,34)

Alcohol: 5,56% (4,8% - 6,0%)

Bitterness: 25,0 (20,0 - 30,0)

 

Ingredients:

5500 g Weyermann Rauchmalz

150 g Chocolate

45,0 g Goldings (5,0%) - added during boil, boiled 60 min

1,0 ea Danstar 3767 Nottingham

 

 

 

 

Czy ktos uzywal slodu Weyermanna w takich ilosciach?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Chciałbym uwarzyć to piwo jednak w grę u mnie wchodzi tylko fermentacja górna.

Czy prócz drożdży powinienem coś zmienić? Zacierać tak samo?

Jakie drożdże zastosować? US-05?

 

Ja bym dał German Ale, Kolsch albo Danstar Nottingham, Wszystkie dają dobre piwka bez dodatkowych posmaków. Są dość neutralne i dobrze pracują w szerokim zakresie temperatur.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.