Jump to content
Sign in to follow this  
jacer

Rauchbier

Recommended Posts

Kopyrowi smakowało więc dam ten przepis.

 

 

 

-słód wędzony - 3,6kg

-słód monachijski typ II - 0,4kg

-słód Carapils 0,15kg

-słód karmelowy jasny Strzegom - 0,4kg

 

zacieranie

 

ilość wody - 15l

 

50°C - 20min

65°C - 60min

73°C - 10 min

78°C - end.

 

wysładzanie - 13l.

 

Gotowanie 90 min

Marynka szyszka- 40g - od początku

Tettnanger granulat - 30g - 10 i 5 min przed końcem, podzielić na dwie porcje.

 

Drożdże Munich Lager

 

Blg początkowe - 12

 

Gdyby słód był bardziej wędzony to byłaby Schlenkerla :/

Share this post


Link to post
Share on other sites
KOPYR teraz jak wyrocznia? Myślałem, że po finale tylko WARKA.

Dobrze myślisz, ale dla urozmaicenia bierze raucha :/ jutro zobaczymy czy nasiąka i na pewno ukaże się relacja :/

Share this post


Link to post
Share on other sites
KOPYR teraz jak wyrocznia? Myślałem, że po finale tylko WARKA.

Bo łon chyba tylko pił. :/ ( dostałeś?) Piwa mu dosyłam, pije, nie opisuje, czasami coś wspomni o niektórych, że dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites
KOPYR teraz jak wyrocznia? Myślałem' date=' że po finale tylko WARKA.[/quote']

Piwa mu dosyłam, pije, nie opisuje, czasami coś wspomni o niektórych, że dobre.

Świnia nie kolega, chlać tylko chce bez cienia krytycyzmu :/

Share this post


Link to post
Share on other sites
KOPYR teraz jak wyrocznia? Myślałem' date=' że po finale tylko WARKA.[/quote']

Bo łon chyba tylko pił. ;) ( dostałeś?) Piwa mu dosyłam, pije, nie opisuje, czasami coś wspomni o niektórych, że dobre.

Czasem chcę się napić po prostu na luzie, bez tych zdjęć i notatek. :/ Zresztą większy problem nie jest z notatkami, a z ich przepisywaniem do internetu. Mam jeszcze parę z wakacji i nie wiem czy kiedyś się zabiorę za ich wprowadzenie. Na blogu też czasem są przestoje, a pisać jest o czym.

 

KOPYR teraz jak wyrocznia? Myślałem, że po finale tylko WARKA.

Co do Warki, to przy takim bogactwie piw domowych jakoś się nie skusiłem :/, ale muszę uczciwie przyznać, że próbka, którą podano nam na szkoleniu była całkiem niezła. Ze świeżym, chmielowym smakiem, przypominała mi Ciechana w jego lepszej odsłonie.

 

Przepraszam za te słowa, bo gotów nie pić a boję się żeby się nie odwodnił :/

Od 2 dni rzeczywiście nie piję, bo się roztrenowuję przed Brukselą. :D

 

PS: taki piękny wątek zapaskudziliśmy jacerowi. :rolleyes:

Edited by kopyr

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przepisywać nie trzeba, wystarczy skaner i program do rozpoznawania pisma :)

Wiesz na czym ja notuję? Na czym się da. Na bilecie, w kalendarzu, na odwrocie, na kopercie. No i poza tym to są tylko hasła, które trzeba nieco obudować w zdania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Albo odrazu wklepywać na stronę. :)

 

W tym roku spróbuje zrobić wędzone z bardziej wędzonym słodem. Ten był z Bambergu, miał rok i stał otwarty przez cały czas. Jednak wędzonka nie uciekła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mysle nad takim zasypem:

 

Bacon Bacon

22-A Classic Rauchbier

 

Size: 21,0 L

 

Original Gravity: 1,057 (1,050 - 1,057)

Terminal Gravity: 1,014 (1,012 - 1,016)

Color: 38,1 (23,64 - 43,34)

Alcohol: 5,56% (4,8% - 6,0%)

Bitterness: 25,0 (20,0 - 30,0)

 

Ingredients:

5500 g Weyermann Rauchmalz

150 g Chocolate

45,0 g Goldings (5,0%) - added during boil, boiled 60 min

1,0 ea Danstar 3767 Nottingham

 

 

 

 

Czy ktos uzywal slodu Weyermanna w takich ilosciach?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy ktos uzywal slodu Weyermanna w takich ilosciach?

Kentaki częstował w Żywcu piwem na samym słodzie wędzonym (+ ekstrakt barwiący). Wędzony zapewne z Weyermanna...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Karmelowy jasny robi ten kolor. Piwo jest ciemne.

Tak, Karmelowy jasny ze Strzegomia, jest jasny raczej tylko z nazwy. 0,4 kg znacznie zabarwi piwo.

 

Jakiego wędzonego użyłeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałbym uwarzyć to piwo jednak w grę u mnie wchodzi tylko fermentacja górna.

Czy prócz drożdży powinienem coś zmienić? Zacierać tak samo?

Jakie drożdże zastosować? US-05?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałbym uwarzyć to piwo jednak w grę u mnie wchodzi tylko fermentacja górna.

Czy prócz drożdży powinienem coś zmienić? Zacierać tak samo?

Jakie drożdże zastosować? US-05?

 

Ja bym dał German Ale, Kolsch albo Danstar Nottingham, Wszystkie dają dobre piwka bez dodatkowych posmaków. Są dość neutralne i dobrze pracują w szerokim zakresie temperatur.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.