Jump to content

Recommended Posts

Cześć

Po ponad 4 latach od pierwszych prób warzenia i z okazji  50. warki, postanowiłem podzielić się zapiskami. Może ktoś skorzysta.

 

Lista warek:

  1. IPA z ekstraktów, sierpień 2017
  2. American Amber Ale z ekstraktów, sierpień 2017
  3. West Coast IPA, 30 listopada 2017
  4. Baltic Porter, 2 grudnia 2017
  5. Bohemian Pilsner, styczeń 2018
  6. AIPA, 22 lutego 2017
  7. Barley Wine ok. 30 blg, 4 marca 2018
  8. American Amber Ale z wysłodzin po #7 ok. 16 blg, 4 marca 2018
  9. APA, 23 czerwca 2018 r.
  10. AIPA, 5 sierpnia 2018 r.
  11. Milk Stout z kokosem, wanilią i kawą, 3 września 2018 r.
  12. lekka APA, 7 października 2018 r.
  13. West Coast IPA, 13 października 2018 r.
  14. Dry Stout, 1 listopada 2018 r.
  15. Russian Imperial Stout, 10 listopada 2018 r.
  16. Dry stout na bazie cienkusza, 11 listopada 2018 r.
  17. New england IPA, 18 stycznia 2019
  18. Lager z ekstraktu na gęstwę do portera, 19 stycznia 2019
  19. West Coast IPA, luty 2019
  20. Barley wine, 10 lutego 2019
  21. Ale z cienkusza, 12 lutego 2019
  22. Porter bałtycki, 12 lutego 2019
  23. New Zealand IPA, 19 kwietnia 2019
  24. West Coast IPA, 1 maja 2019
  25. Summer Ale, 8 lipca 2019
  26. A’la Kveik, 20 września 2020
  27. Tripel, 8 listopada 2019
  28. White IPA (Galaxy White IPA), 16 listopada 2019
  29. American Pils, 4 lutego 2020
  30. Porter Bałtycki, luty 2020
  31. Double IPA, 6 marca 2020
  32. Koźlak Podwójny, 12 marca 2020
  33. RIS, 20 marca 2020
  34. New England IPA, 2 czerwca 2020
  35. Black IPA, 20 czerwca 2020
  36. Summer Ale (wai-iti nzpa), 27 lipca 2020
  37. White IPA (na wzór Pan Ipani), 2 października 2020
  38. Rainwater Pilzner, 2020-11-22
  39. Porter Bałt., 2020-12-06
  40. White IPA (na wzór Pan Ipani), 2021-03-04
  41. Oatmeal Stout, 2021-03-21
  42. White IPA (na wzór Pan Ipani), 2021-03-21
  43. IPA, 2021-06-08
  44. RIS, 2021-06-09
  45. White IPA (na wzór Pan Ipani), 2021-07-29
  46. West Coast IPA, 2021-09-13
  47. Pils z deszczówki, 2021-11-28
  48. Porter Bałtycki, 2021-12-16
  49. Ciemne piwo z wysłodzin po Porter 47, 2021-12-17
  50. Braggot z miodem gryczanym, 2021-12-26

 

Sprzęt:

  1. Garnek ok. 50 l ze stali nierdzewnej
  2. Fermentory duże i małe (plastikowe wiadra)
  3. Filtrator z oplotu
  4. Taboret gazowy do woka, 9 kW
  5. Butle z gazem propan-butan 11 kg (używam też do kuchenki)
  6. Chłodnica z rurki miedzianej własnej roboty
  7. Lodówka fermentacyjna ze sterownikiem i grzaniem wewnątrz - pozwala na dolną fermentację w środku lata i górną fermentację w zimie, mieszczą się dwa fermentory 30-litrowe albo dwa kegi
  8. Hop spider 
  9. dwa kegi ok. 19 l
  10. Napełniarka do butelek przeciwciśnieniowa chińska
  11. Kapslownica stołowa Grifo heavy duty
  12. Sprzęt do pomiarów - areometry i refraktometr

 

Luźne spostrzeżenia:

1. Granaty. Zdarzyły mi się tylko raz. Dotyczyły Tripla #27. To był mocny Tripel wskutek dodawania w trakcie fermentacji cukru kandyzowanego. Zaczynałem od 18 blg, ale dodatek cukru spowodował wzrost do 20,5. Odfermentowanie mierzone dokładnym areometem do ok. 2 blg, wg mnie bardzo wysokie odfermentowanie. Piwo zabutelkowane nie chciało się nagazować. Dodałem uwodnionych drożdży do refermentacji. Piwo było przechowywane na poddaszu i 3 butelki wystrzeliły, gdy latem była wysoka temperatura. Zniszczona podłoga, nie polecam. Lepiej piwo trzymać w pomieszczeniach, którym granaty nie straszne. Tripel w smaku jest OK, ale wszystkie butelki są przegazowane i nie da rady nalać bezpiecznie do szklanki. Wnioski: dodawanie do refermentacji drożdży innych niż drożdże do ferementacji głównej to pewne ryzyko.

Edited by neutralny
Link to comment
Share on other sites

 dodawanie do refermentacji drożdży innych niż drożdże do ferementacji głównej to pewne ryzyko.

Nie pewne ale możliwe.

Link to comment
Share on other sites

Mam warkę z 15.12.2019.

4kg pils

1kg monachijski

1kg żytni

0,3 cooki

0,1 carafa special

0,25 cukier kandyzowany

fermentacja wstępna belgian strong

fermentacja w balonie wyaest3763 roesleare +wlp 645 bret 

po 2 latach fermentacji pewnie dodam  drożdże  które mam po  fermentacji piw obecnie robionych czyli charlis fist bump wlp 1983

to jest fun.

Edited by rado
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.