Jump to content
Sign in to follow this  
nehoshi

Proszę o rozwianie wątpliwości dotyczących drożdży

Recommended Posts

Hej!

 

Jakiś czas temu chciałem uwarzyć Weizenbocka 16°Blg na drożdżach Wyeast 3068 Weihenstephaner Weizen i poradziliście, żeby uwarzyć najpierw lekką pszeniczkę, potem tego weizenbocka. Tak też chcę zrobić.

 

Zadam bezpośrednio do brzeczki pszeniczki 12°Blg zawartość saszetki i potem zbiorę gęstwę, którą będę chciał zadać do weizenbocka. Mam jednak kilka pytań o szczegóły tej operacji :/

 

Ja to widzę tak:

 

1. Zbieram sterylną łyżką do sterylnego naczynia gęstwę z dna po burzliwej.

2. Dolewam do gęstwy wody (pytanie 1. ile wody dolać?), mieszam, wstawiam do lodówki na pewien czas (pytanie 2. na jak długo) i jak zauważę 3 warstwy to zlewam pierwszą z góry do zlewu, drugą do kolejnego pojemnika (np. na mocz) i trzecią najniższą do klopa (pytanie 3. czy tak?)

3. Załóżmy, że podzieliłem warstwę 2 na dwa pojemniki, z których jeden chcę zadać do weizenbocka, a drugi przechować na potem do żytniego.

4. Po jakimś czasie w pojemnikach utworzą się dwie warstwy (tak chyba było by idealnie tak?). Górna to woda, dolna to żywe drożdże.

5. Jedne pojemnik chcę zamrozić, drugi zadać do weizenbocka.

6. Czy zadaję do brzeczki całą zawartość pojemnika czy jak? Ile powinienem tej gęstwy zadać na 20l piwa?

7. W kwestii mrożenia - czytałem o glicerynie - proszę tak łopatologicznie - jak to się stosuje?

 

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję z góry za pomoc!

 

Nehoshi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z 3068 zbieram też drożdże z powierzchni piwa . Nigdy się nie bawiłem z rozdzielaniem warstw wlewam gęstwę do słoiczka i do lodówki . Jeśli kolejne piwo na tych drożdżach chcesz warzyć powiedzmy za miesiąc daj sobie spokój z mrożeniem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kilka godzin temu przeprowadziłem operację zbierania 3068 po burzliwej (pszeniczne 12 Blg) - po raz pierwszy robię piwo na płynnych.

Zaplanowałem zebranie drożdży z dna i ... to był chyba błąd - dużo więcej było ich na powierzchni piwa (wraz z pianą) i wylądowało w zlewie. Po przelaniu piwa do drugiego fermentora na dnie została cienka warstwa, którą zlałem do słoja (+ drugie tyle wody), wstawiłem do lodówki i obserwuję. Na razie żadnych warstw nie widać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ja mrożonki robię prosto z paczki. A gęstw nie płuczę tylko przelewam z fermentora po cichej do fermentora z brzeczką.

Nie za mało ich po cichej ?

miało być po przelaniu na cichą :/ tak to jest jak się zmienia koncepcję zdania w połowie. Oczywiście z fermentora po burzliwej po zlaniu piwa na cichą, część pozostałego placka przelewam do następnego fermentora z brzeczką. To jest namiastka płukania gęstwy bo największe syfy są najbardziej na dnie. Można nawet zamieszać fermentorem, i postawić go na chwilę pod kątem, wtedy chmieliny i martwe drożdże osiądą na dno a te żwawsze można przelać do następnego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zaplanowałem zebranie drożdży z dna i ... to był chyba błąd - dużo więcej było ich na powierzchni piwa (wraz z pianą) i wylądowało w zlewie.

Oj tak, te z piany są dużo zdrowsze, powinieneś je był zebrać łyżką cedzakową (wysterylizowaną); albo poczekać jeszcze tydzień, w końcu opadają na dno.

 

Polecam tez lekturę:

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oj tak, te z piany są dużo zdrowsze, powinieneś je był zebrać łyżką cedzakową (wysterylizowaną); albo poczekać jeszcze tydzień, w końcu opadają na dno.

artykuł oczywiście czytałem :/ ale trochę się obawiałem zbierania z powierzchni - dosyć często zaglądałem do środka fermentora, poza tym piana z drożdżami oblepiła ściany i pokrywę i nie wyglądało to zbyt zachęcająco. Po przelaniu rozcieńczonej gęstwy z dna do słoja na jego powierzchni utworzyła się piana z drożdżami i tę przeniosłem do osobnego słoika (jest tego ok 30-40 ml czyli, wg wspomnainego artykułu, za mało do wykorzystania w kolejnej fermentacji).

Czy połączenie tego z drożdzami które osiadły w pierwszym słoju to dobry pomysł?

Edited by dexter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za wyjaśnienie wielu kwestii, zrobiłem małe podsumowanie, ale brakuje mi w nim jeszcze informacji dotyczących mrożenia gęstwy.

 

Jak się to wykonuje? W jaki sposób dodaje się glicerynę itd.?

 

Będę wdzięczny za wyjaśnienie mi tej ostatniej kwestii :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzięki za wyjaśnienie wielu kwestii, zrobiłem małe podsumowanie, ale brakuje mi w nim jeszcze informacji dotyczących mrożenia gęstwy.

 

Jak się to wykonuje? W jaki sposób dodaje się glicerynę itd.?

Gdzieś to już opisywałem - glicerynę sterylizujesz; najlepiej już w pojemnikach w których chcesz przechowywać gęstwę, potem dolewasz gęstwę żeby było pół na pół z gliceryną, zamykasz, mieszasz i do zamrażarki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To, żeby sprecyzować moje pytania:

 

1. W jakiej postaci i gdzie kupuje się glicerynę?

2. Czy "Pół na pół" znaczy objętościowo? 100ml glicerny i 100ml gęstwy?

3. W jaki sposób oddziela się potem glicerynę od gęstwy, jak chcemy zadać ją do brzeczki? Rozmrażamy i wlewamy po prostu czy jakieś specjalne zabiegi są konieczne?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1. W jakiej postaci i gdzie kupuje się glicerynę?

2. Czy "Pół na pół" znaczy objętościowo? 100ml glicerny i 100ml gęstwy?

3. W jaki sposób oddziela się potem glicerynę od gęstwy, jak chcemy zadać ją do brzeczki? Rozmrażamy i wlewamy po prostu czy jakieś specjalne zabiegi są konieczne?

1. W aptece, w płynie

2. Tak. W zasadzie glieceny powinno być ok. 30%, ale 50% jest bezpieczniej

3. Nie oddzielamy, tylko należy ją szybko rozmrażać i od razu dodać do startera, bo gliceryna jest toksyczna dla drozdzy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3. Nie oddzielamy, tylko należy ją szybko rozmrażać i od razu dodać do startera, bo gliceryna jest toksyczna dla drozdzy.

Czy to znaczy, że nie można rozmrożonej gęstwy dodać bezpośrednio do fermentora?

 

I jeszcze - skoro gliceryna jest toksyczna dla drożdży a my ją pijemy to nam nie szkodzi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja jak startuje mrożonki to czekam aż opadną drożdże i zlewam ciecz znad nich. Tak się pozbywamy części gliceryny, i do piwa trafia jej część. Gliceryna jest w produktach kosmetycznych i wielu produktach. Nie należy też zapominać że wchodzi w skład błon komórkowych. Gliceryna jako taka nie jest toksyczna dla człowieka, chyba że wypijesz jej dużo duszkiem. Jeśli do mrożenia użyjesz nawet 10 ml (ja zwykle używam mniej) to potem w pojedynczym piwie (nie zlewając zznad drożdży masz mniej niż 0,25 ml w piwie. LD50 doustnie na szczura jest 12600 mg/kg więc nie masz się co obawiać o swoje zdrowie. Drożdże są małe i są grzybami więc na nie trochę inaczej działa gliceryna i dla nich jest bardziej toksyczna, ale też nie jest tak że chwila moment w glicerynie i wszystkie giną.

Share this post


Link to post
Share on other sites
................. - glicerynę sterylizujesz; najlepiej już w pojemnikach w których chcesz przechowywać gęstwę, potem dolewasz gęstwę żeby było pół na pół z gliceryną, zamykasz, mieszasz i do zamrażarki.

Uuu a ja nie sterylizowałem gliceryny, kupiłem w aptece, myślałem że jest sterylna, a za pojemniki posłużyły sterylne strzykawki ze sterylnymi igłami.

Duża jest szansa na to że gliceryna była zainfekowana? Mam zamrożone płynne do lagerów, a sezon się zbliża. Zamawiać nowe czy zaryzykować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

na stężonej glicerynie nie powinno nić urosnąć, najwyżej mogą być przetrwalniki. Glicerynę otrzymuje się syntetycznie i ta jest czysta, albo przez hydrolizę tłuszczów. Do aptek pewnie idzie syntetyczna, po za tym musi spełniać jakieś tam normy czystości, więc możesz zaryzykować. Zrób 2 stopniowy starter i jeśli nie będzie w nim nic wyczuwalnego negatywnego to możesz dodać do piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.