Skocz do zawartości

Fermentacja imperial Stout zatrzymała się, dodać gęstwę czy butelkować.


drop.bass

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Warzyłem torfowego imperialnego stouta (26BLG), zacieranie jednotemperaturowe 66-67 C. Do fermentacji użyłem sucharów US04 (ok 30g) i fermentacja po Ok 3 tyg. zatrzymała się na 15BLG.

Przelałem na cichą żeby nie leżało za długo z drożdżami i po miesiącu dalej BLG na tym samym poziomie.

 

Pytanie jak żyć? Mam teraz gęstwę z AIPA i zastanawiam się czy jeszcze jej nie użyć. Chyba że to już nie ma sensu i butelkować tak jak jest ?

 

Dzięki

Pozdrawiam

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz już po potokach  ;( niestety  ratunku praktycznie żadnego nie ma   Piwo zaliczyć do nie udanych i tyle 

W najgorszym wypadku zabutelkuje jak jest, tylko nie wiem czy opcja z dolaniem gęstwy ma sens na tym etapie.
Tak czy inaczej chyba wypadałoby dodać jej do refermentacji ale obawiam sie granatów jakby jeszcze reszta cukrów zaczęła fermentować.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok dzięki wielkie za odpowiedzi co mnie skłoniło do odczytania o pomiarach refraktometrem i że trzeba brać korektę na zawartość alkoholu.. wstyd.

W takim razie czas na butelkowanie i niepotrzebnie tyle czekałem default_smile.png


Btw czy do refermentacji dodawać gęstwę czy próbować bez ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Raczej żyją w ilości wystarczającej do refermentacji. Ja bym zabutelkował, tylko zaplanował niskie nasycenie na wypadek dofermentowania, jednak też myślę,  że to po prostu koniec fermentacji, zwłaszcza jeśli nie czujesz jakichś wad typu aldehyd.

21 godzin temu, drop.bass napisał:

US04

Nigdy nie wiem, czy przy takiej informacji chodzi o US-05, czy S-04.

Edytowane przez Łachim
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.